İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meclis onları dinledi

Şehriban OĞHAN/ ANKARA

TBMM AB Uyum Komisyonu, soykırım iddiaları konusunda Türkiye’de yaşayan Ermeni vatandaşları dinledi. Gazeteci Etyen Mahçupyan’ın, soykırımı kabul etmeyen tarihçi McCarthy’yi suçlamasına CHP’li Elekdağ tepki gösterdi. Gazeteci Hırant Dink’in de ‘24 Nisan’da atalarımı anamıyorum’ sözleri gerginliğe neden oldu.

ERMENİ soykırımı iddialarını tartışmak için Türkiye’de yaşayan Ermeni vatandaşları davet eden TBMM AB Uyum Komisyonu toplantısında, Justin McCarthy ve anıt gerginliği yaşandı.

MAKBUL BİRİ DEĞİL

Gazeteci-Yazar Etyen Mahçupyan CHP’nin davetlisi olarak TBMM’de konferans veren ve Türklerin hiçbir dönemde şerri cinayet işlemediğini savunan tarihçi McCarthy’nin dünya tarihçileri tarafından makbul kabul edilen bir kişi olmadığını söyledi. McCarthy’nin ‘akçalı işlere’ karıştığı söylentilerini de aktaran Mahçupyan’a, CHP’li Şükrü Elekdağ tepki gösterdi.

ELEKDAĞ’IN TEPKİSİ

Söylentilerin doğru olmadığını savunan Elekdağ, ABD’deki Ermeni lobisinin iddiaları olarak niteledi. 1985 yılında aralarında McCarthy’nin de bulunduğu 69 ABD’li bilim adamının soykırımı reddeden bir deklarasyon yayınladığına dikkat çeken Elekdağ, bu kişilerin hepsinin tehdit edildiğini ve susturulduğunu belirtti. Elekdağ, Mahçupyan’a ‘Bunlar iftira, bilmeden konuşmayın. İnsanları bu şekilde zan altında bırakmak çok yanlış’ karşılığını verdi.

PKK BENZETMESİ

Mahçupyan’ın Ermeni sorununa Kürt benzetmesi ile yaklaşması da tepki topladı. Mahçupyan’ın ‘Olay radikal şekilde savunulursa birileri, ‘Şu an Kürtlerle yaşanan sorunlar geçmişte Osmanlı-Ermeni arasında yaşanmıştır’ der’ dedi. AKP’li İnci Özdemir ise ‘O zaman harp hali söz konusuydu. Burada öyle birşey yok. Kürtleri tehcir etme gibi bir düşüncemiz yok’ karşılığını verdi. .

ANIT TARTIŞMASI

Gazeteci Hırant Dink’in ‘Ben sizin duygularınızı anlıyorum. Siz anıtlar dikiyorsunuz, törenler yapıyorsunuz. Ben de atalarımı kaybettim ama 24 Nisan’da anamıyorum’ sözleri ise yine Özdemir’de karşılık buldu. Özdemir, ‘Daha nasıl anacaksınız, dünyanın her tarafına anıt diktiniz’ diye konuştu.

Dink, ayrıca Orhan Pamuk’a yüklenilmesinin doğru olmadığını belirterek, ‘Belgeleri doğru okumak gerekir ben de tarihime karşı onurlu bir duruş sergilemek istiyorum’ dedi.

Debağyan: Soykırım olmadı tehcir var

TÜRK tezlerini destekleyen tek konuşmayı ise Levon Debağyan yaptı. Olayın soykırım değil, tehcir olduğuna vurgu yapan Debağyan Türkiye’nin içsavaşa götürülmek istendiğini belirtince, sözleri Dink tarafından kesildi. Debağyan sözlerine şöyle devam etti:

‘Biz Türk Ermenisiyiz; önce Türk vatandaşlığıyla Türklere bağlıyız. Osmanlı vasiyetinde ‘Ermeni kulları yabancılara teslim etmeyin, Avrupalılara bırakırsanız bunları yok ederler’ var. Türk Ermeniler üzerinde oyun oynanıyor. Oyuna gelmeyelim. Türkiye’deki kıyımı yapanlar tamamen Rusya’dan gelen Ermenilerdir. İddiaları bir kenara atın, biz Türk Ermenisi olarak övünebilelim.’

Türkiyeli Ermeni’ler katıldı

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu üyeleri, Türk-Ermeni ilişkileri ile soykırım iddiaları konusunda Ermeni kökenli gazete, yazar ve emekli bazı büyükelçileri dinledi. Toplantıya Türkiye’deki Ermeni topluluğu mensuplarından Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, yazar Levon Debağyan ile Ermeni iddiaları konusunda uzman emekli büyükelçilerden Gündüz Aktan, Ömer Lütem, Pulat Tacar ve komisyon üyeleri katıldı.

Yorumlar kapatıldı.