İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katolik dünyası Vatikan´a akıyor

Yüz binler Vatikan’a akıyor. Yeni Papa’nın seçildiği bu kez beyaz duman ve çanla duyurulacak. Papa, isteği üzerine lahit yerine toprağa gömülecek

ROMA – Dünyanın dört yanından Katolikler Papa 2. Jean Paul’ün naaşını ziyaret etmek ve cuma günkü cenazesine katılmak için Roma’ya akarken, cenaze hazırlıkları ve yeni Papa’nın seçim süreci Vatikan’ın eteklerini tutturdu. Önceki gün 2. Jean Paul’ün özel talimat bırakmadığı için diğer papalar gibi gömüleceğini duyurmuş olan Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro Valls, dün Papa’nın vasiyetini henüz açmadıklarını söylerken yüzlerce yıllık seçim sürecine dair yeni âdetler açıkladı.

Toprağa gömülecek

Üyeleri yavaş yavaş Vatikan’a ulaşan Kardinaller Konseyi, cenaze ve seçimin ayrıntıları için toplanıyor. 2. Jean Paul’ün, San Pietro Bazilikası’ndaki papaların yeraltı mezarlığında kemikleri bir süre önce nakledilen ‘Türk Papa’ lakaplı 23. Jean’ın yerine gömüleceğini duyuran Navarro Valls, Papa’nın isteği üzerine mumyalanmayacağını ve lahte konmayıp toprağa gömüleceğini belirtti. Polonyalıların Papa’nın mezarına vatan toprağı konması arzusuna, ‘Çok talep alıyoruz. Ama tarihte böyle jestler yapılmadı’ yanıtı verildi. Dün Varşova’daki Papa’yı anan yüz binlerce Polonyalı milli kahramanlarının kalbinin vatanına gömülmesini de istiyor.

Vatikan sözcüsü, Papa’nın ölümünden 15-20 gün sonra toplanması gereken ‘Kardinaller Meclisi’ için henüz tarih belirlenmediğini aktardı. Kardinaller Meclisi, 80 yaşın altındaki 117 kardinalden oluşuyor ve yeni Papa’yı seçiyor. Sistin Şapeli’ndeki oylamada 30 turda üçte iki çoğunluk sağlanamazsa, sonucu basit çoğunluk belirliyor. Her turun sonunda bacadan çıkan dumanın siyah renkte olması ‘Sonuç çıkmadı’, beyaz olması ‘Papa seçildi’ anlamına geliyor. 1978’de dumanın gri çıkması karışıklığa yol açtığı için bu kez beyaz dumanın yanında çanların da çalınacağı duyuruldu.

118. kardinal muamma

Sözcü, ayrıca, Kardinaller Meclisi’nin yeni Papa’yı belirleyinceye dek Sistin Şapeli’nde tecrit kuralının kaldırıldığını, Vatikan’da dolaşabileceklerini, ama dış dünyayla bağlantı yasağının sürdüğünü belirtti. Navarro Valls, kardinallerin 2. Jean Paul’ün geride bıraktığı belgeleri incelediğini, Papa’nın kalbinden (in pectore) atadığı ancak resmen açıklamadığı 118. kardinalin adının bu belgelerde olup olmadığını henüz bilmediklerini aktardı. Papa, kilisenin baskı altında olduğu ülkelerde kardinalin kimliğini saklı tutmak için ‘in pectore’ yoluna başvurabiliyor.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi dahil 200 dünya liderinin hazır bulunacağı törene, Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un da katılacağı açıklandı.

Frak iddiası asılsız

Diğer yandan Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın da katılacağı törende, Türk medyasının günlerdir ileri sürdüğünün aksine yabancı devlet adamları için frak zorunluluğu olmadığı öğrenildi. Sadece Roma’da görevli diplomatlar törene frakla katılmak zorunda. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.