İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni sorunu TBMM’de tartışıldı

Ermeni soykırımına ilişkin iddialar, Meclis çatısı altında ilk kez çok taraflı bir tartışmaya açıldı.

Ankara

NTV

5 Nisan 2005— AB Uyum ve Dış İlişkiler Komisyonu’nda konuşan yazar Etyen Mahçupyan, bir süre önce CHP tarafından Türkiye’ye davet edilen ABD’li tarihçi Justin Mccarthy’nin güvenilir bir tarihçi olmadığı değerlendirmesinde bulundu. Mahçupyan’a tepki gösteren CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ise, tarihi gerçeklerin ancak arşivlerin açılmasıyla ortaya çıkabileceğini söyledi.

AB Uyum ve Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri Ermeni yazar-tarihçiler ile Ermeni soykırımı iddialarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri tartıştı.

Edinilen bilgiye göre Zaman gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, CHP tarafından bir süre önce Türkiye’ye davet edilen ABD’li tarihçi Mccarthy için, “Justin Mccarthy dünyada kredisi olmayan, makul bulunmayan, adı akçalı işlere karışmış bir kişidir Mavi Kitap’ın doğru yanları vardır” değerlendirmesinde bulundu.

CHP milletvekili Şükrü Elekdağ Mahçupyan’ın bu sözlerine tepki gösterdi. Mccarthy hakkındaki sözleri iftira olarak niteleyen Elekdağ, Mavi Kitap’ın da savaş koşulları altında yazıldığını ve gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Mahçupyan diasporanın dikkate alınmaması gerektiğini de söyleyerek, “Türkiye’nin diasporayı dikkate alması gerekmez. Türkiye’de yaşayan Ermeni vatandaşlarını ve komşu olarak Ermenistan’ı dikkate alması gerekir, çözümü buralarda aranmalı, dünle değil yarınla ilgilenelim” diye konuştu.

Toplu mezarların bulunduğunun hatırlatılması üzerine Etyen Mahçupyan mezarlar ile bir çözüme ulaşılamayacağını ifade etti. Mahçupyan, PKK ile Ermeni sorunu arasında ilişki kurulabileceğini belirtti.

Toplantıda Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink de, “Baykal ve Başbakan’ın çıkışı tarihsel bir çıkıştır, ancak bunun yeni açılımlar ve donanımlarla desteklenmesi gerekir. Siyaset ve tarih birbirinden ayrılmalı ben tarihime karşı onurlu ve dik bir duruş sergilemek istiyorum” dedi.

Toplantıya katılan yazar Levon Panos Debağyan’ın ise Ermenilerin Ruslar ve İngilizler tarfından kullanıldığını belirterek, “Burası benim ülkem rahat bıraksınlar bizi dediği” belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.