İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Jean Paul II ve Ermeni iddiaları

Mehmet Y. Yılmaz

Papa’nın ölümünün ardından gazetelerde yazılanları okuyoruz. Birçok yorumcu Papa’nın dünya barışı için öneminden, dinler arası düşmanlıkları yok etmeye yönelik eylemlerinden övgüyle söz ediyor.

Ölünün ardından kötü konuşmak bizim dinimizde hoş görülen bir şey değil elbette.

Ama arşivlerde kaybolup gitmiş bazı gerçeklerin de yeniden hatırlanmasında yarar var.

İlk resmi destek

Ermeni soykırımına ilişkin iddialar yakın bir geçmişe kadar genellikle liberal, sol ve yeşil siyasi görüşlere mensup kişiler tarafından dile getirilirdi.

Papa bunu değiştiren kişi olarak tarihe geçti. Artık Ermeni iddiaları, onun girişimleri sonucunda “Katolik” tutucular tarafından da destekleniyor.

Katolik dünyasının “Ermeni soykırımı” iddilarına verdiği ilk resmi destek, Papa ile Ermenistan Patriği Karekin II’nin Roma’daki buluşmalarında oldu.

Uluslararası alanda yayıldı

9 Kasım 2000 tarihinde yapılan ortak açıklamada “Ermeni soykırımı” ifadesi ilk kez kullanıldı.

İstanbul Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, 12 Kasım 2000 tarihinde Papa’ya bir mektup göndererek iddiaları yanıtladı.

“Bu konuda bir açıklama yapılmadan önce bizim de görüşümüz alınsa iyi olurdu” dedikten sonra şunları yazdı: “İncil bize kalbimizden nefret duygularımızı atmamızı ve diğer insanlarla iyi geçinerek bir arada yaşamamızı emrediyor..”

Siyasi sonuçlar ortada

Papa ve Karekin’in ortak bildirilerinin ardından Lübnan’daki Ermeni başpapazı, Dünya Kiliseler Konseyi’nde önemli bir göreve seçildi ve bunun ilk siyasi sonucu da İsviçre’de ortaya çıktı.

Daha önce parlamentosunda “Ermeni soykırımı” iddialarını reddeden İsviçre, Piskoposlar Konferansı’nın tavsiyesiyle 16 Aralık 2003 tarihinde “Ermeni soykırımını” resmen tanıdı!

Bu, Ermeni iddialarının dini gerekçelerle uluslararası alanda kabul gördüğü ilk örnek oldu.

Papa Jean Paul II’yi ebedi istirahatgâhına yolcu ederken bu gerçeği de bir daha hatırlatayım diye düşündüm.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.