İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’de ‘Türkiye’deki Ermeniler’ paneli

Avrupa Parlamentosu, “Türkiye’deki Ermeniler’in durumu” ve “Ankara-Erivan ilişkileri” dosyasını uluslararası bir panelle tartışmaya açıyor.

NTV-MSNBC

AP Yeşiller grubu ve grubun Türk kökenli Alman üyesi Cem Özdemir’in girişimiyle düzenleneceği belirtilen panel, “Geçmişin Geleceği : Türkiye’deki Ermeniler” başlığı altında düzenleniyor.

AP’nin 11-14 Nisan tarihlerinde Strasbourg’da düzenlenecek

olağan genel kurul toplantıları sırasında “Türkiye’deki Ermenilerin durumu” temalı bir panel düzenlenecek.

Panele, “Ermeni soykırımı” tezleri savunucusu akademisyen Taner Akçam’ın yanı sıra Türkiye’den Zaman gazetesi köşe yazarı Etyen Mahçupyan ile AGOS gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink konuşmacı olarak katılacaklar. Çok sayıda Avrupalı parlamenter ile Ermeni diasporası kuruluşlarının temsilcilerinin de panele katılması bekleniyor. Panel Cem Özdemir tarafından yönetilecek.

Panel programına göre, ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nde tarihçi ve sosyolog olarak görev yapan Prof Dr Taner Akçam, “Geçmişin tanığı olarak Osmanlı arşivleri : Resmi Türk tarihinin yeniden anlaşılıp değerlendirilmesi” konulu bir sunum yapacak.

Etyen Mahçupyan’ın Türkiye’de Ermeni meselesine ilişkin tartışmalar hakkında bilgi vereceği belirtilen programda, Hrant Dink’in de Türk-Ermeni ilişkilerinde AB’nin rolüne ilişkin bir sunum yapacağı bildiriliyor.

AP, 18 Haziran 1987 tarihinde oy çoğunluğuyla kabul ettiği bir kararda “Ermeni soykırımını” tanımış, 15 Aralık 2004 tarihinde Strasbourg’da oyladığı Türkiye kararında ise Ankara’dan “1915 soykırımının tarihsel gerçeğini” resmen tanıması talebinde bulunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.