İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa için uğurlama ayini

84 yaşında hayatını kaybeden Katoliklerin ruhani lideri Papa II’nci Jean Paul için Vatikan’da uğurlama ayini düzenlendi.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

3 Nisan 2005— Ayine katılmak için, sabahın erken saatlerinde 100 bine yakın kişi Aziz Petrus meydanına akın etti. Papa’nın naaşı kardinallerin ziyaretine açıldı.

Papa’nın ruhuna destek amacıyla yapılan dua merasimine Kardinal Angelo Sodano önderlik etti. Törene, İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Ciampi ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin yanı sıra, kardinaller ve başpiskoposlar katıldı.

Dün akşam yaşamını yitiren Papa 2. Jean Paul’ün naaşı, ayinin ardından ikametgahında kardinallerin ve üst düzey yetkililerin ziyaretine açıldı. Papa’nın naaşı yarın ise Aziz Petrus Bazilkası’nda katafalka konulacak.
Papa’nın ölümüne tepkiler

Papa’nın defnedilmesi için, ölümünün üzerinden en az 3 gün geçmesi gerekiyor.

Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’ndaki binlerce Katolik, ölüm haberi sonrasında sessizliğe büründü.

Papa’nın ölümünün ardından çok sayıda ülkede yas ilan edildi. Yeni Papa’nın seçimi içinse, en az 2 haftalık bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde de papalık seçimi için kardinallerin bir araya gelmesi öngörülüyor.

84 yaşında ölen Papa’nın sağlık durumu, Şubat ayında kötüleşmişti.

HALEFİ KİM OLACAK?

Yeni papa, 117 kardinal arasından seçilecek. Katolik kilisesi için önem taşıyan konularda farklı ve bazen tartışmalı görüşlere sahip olan kardinallerin, İkinci Jean Paul’den çok farklı bir papa seçebilecekleri belirtiliyor.

Yeni Papa’nın halefi olarak, İtalya’dan Kardinal Dionigi Tettamanzi, Nijerya’dan Kardinal Francis Arinze, Honduras’tan Kardinal Oscar Rodriguez Mardiaga, Almanya’dan Kardinal Joseph Ratzinger, Brezilya’dan Kardinal Claudio Hummes ve Avusturya’dan Kardinal Christoph Schönborn’un adları öne çıkıyor.

Kardinal Dionigi Tettamanzi favori olarak önplana çıkarken, Kardinal Francis Arinze seçilirse, Katolik dünyasının ilk Afrika kökenli ruhani lideri olacak.

Seçimde coğrafya da büyük önem taşıyor. İkinci Jean Paul, 455 yıldır papalığa seçilen ilk İtalyan olmayan isimdi. Yeni Papa’nın Afrika veya Latin Amerika’dan olma olasılığı gözardı edilmiyor.

Yeni Papa’yı bekleyen sorunlarsa, Katolik öğretisiyle çelişen bilimsel gelişmeler, Avrupa ve Kuzey Amerika’da dinin rağbet görmemesi ve Batıda rahiplerin sayısındaki büyük düşüş olarak gösteriliyor.

Yorumlar kapatıldı.