İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan Pamuk´a destek yağıyor

İSTANBUL – Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) dün basın toplantısı düzenleyerek Isparta’nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın Orhan Pamuk’un kitaplarının kütüphane ve kitapçılardan ayıklanarak imha edilmesi talimatı vermesini kınadı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda TYB Genel Sekreteri Metin Celâl yayımladıkları basın bildirisini okudu. Türkiye’de bir süredir şovenizm rüzgârlarının estiğinin vurgulandığı basın bildirisinde “Kaymakam, hukuk devletinin temsilcisi olarak değil adeta o ilçenin padişahı gibi davrandı. Bu kişi kanunları uygulamakla mükellefken, kanunsuzluğu yayınladığı emirle hayata geçirme hakkını kendinde bulabiliyorsa böyle bir kaymakamın yönetimine layık görülmüş vatandaşlar olarak ne kadar çaresiz bir durumda olduğumuzu anlatmaya gerek yok sanırım” dendi.

Bildiride düşüncelerini susturma, kitaplarının toplatılma, imha etme arzusunda olanın sadece söz konusu kaymakam olmadığı belirtilerek Prof. Kemal Çiçek’in Orhan Pamuk için verdiği “Haddini bilmeli ve susmalı” talimatına da tepki gösterildi. Başbakan, İçişleri Bakanı ve savcılara da kaymakamdan bu kararların hesabını sormaları için çağrıda bulunuldu.

Orhan Pamuk’un yayıncısı İletişim Yayınları’nın yöneticisi Tuğrul Paşaoğlu da bir süredir tehdit aldıklarını bilirterek kaymakamın hakkında suç duyrusunda bulunacaklarını söyledi. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ise Kütüphane Haftası kutlamaları çerçevesinde Milli Kütüphane’de ‘Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi’ açtıkları sırada böyle kitap toplatılma talimatı verilmesinin kütüphanecileri üzdüğünü belirtti. (Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.