İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Calmy-Rey: Türkiye önemli

RADİKAL – İSTANBUL – Türkiye’yi ziyaret eden İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, Türkiye’nin AB üyeliğine büyük önem verdiklerini belirtirken, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının ciddi biçimde araştırılmasını talep etti.

Dün İsviçre Ticaret Odası Derneği’nin Türk ve İsviçreli işadamlarıyla düzenlediği toplantıda konuşan Calmy-Rey, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin tüm bölgede olumlu katkı yapacağını belirterek, “Türkiye açısından AB’ye üyelik ne kadar olumluysa İsviçre açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi. İsviçreli bakan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin üyeliği AB’nin kültürel ve dini kökleri açısından çok farklı halkları özümseme yeteneğini kanıtlayacaktır. AB değerleri ve standartları dışlamayı değil, açık olmayı ve entegrasyonu içerir. Ziyaretim ilişkilerini geliştirmek için daha kararlı olduğumuzun göstergesidir.”

‘Geçmişimizle yüzleşmek zorundayız’

Calmy-Rey, ‘Ermeni soykırımı’ konusunda ise şu ifadeleri kullandı: “Konumumuz açık. Her ülkenin kendi geçmişiyle baş etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz de İsviçre’de 2. Dünya Savaşı sonrası kaçırılan fonların ne olacağıyla yüzleşmek durumundayız. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile de üzerinde anlaşmaya vardığımız konu; uluslararası bir uzmanlar komisyonunun bu sorunu ele almasıdır. Ermeni diasporasından da bu komisyona katılım olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.