İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MGK araştırdı, Türkler Amerikan dostu çıktı

Funda Özkan

Alpogan: ‘Bush’u seviyor musunuz’ diye sorarsanız, yüzde 82 menfi yanıt verir, ‘Amerikalılara karşı ne hissediyorsunuz’ diye sorarsanız yüzde 18’i ‘Karşıyım’ der

Bu oranı veren bizzat Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) ilk sivil genel sekreteri büyükelçi Yiğit Alpogan. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin ABD Başkanı Bush’un ikinci dönem için yemin töreni öncesinde 21 ülkede yaptığı anketine verilen yanıtlar, Türkiye-ABD ilişkilerinde fırtına koparmıştı. ‘ABD Başkanlığı’na Bush’un yeniden seçilmesi dünya barışı ve güvenliği için olumlu mu, olumsuz mu’ sorusuna yüzde 82’lik oranla Türkler, Bush karşıtlığının başını çekiyordu.

MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, “Önemli olan sorudur. Soru, değişik bir şekilde yönlendirildiğinde bu oranın yüzde 18 olduğunu söyleyebilirim” diyordu.

Bu sözleri, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altındaki Türk-Amerikan İş Konseyi’nin dün İstanbul’da düzenlediği toplantısında söyledi. Dinleyiciler arasında temmuz başında Türkiye’deki görevinden ayrılacak olan ABD Büyükelçisi Eric Edelman, İstanbul Başkonsolosu David Arnett başta olmak üzere büyükelçilik ve başkonsolusluk yetkilileri, iş konseyi üyesi işadamlarıyla, gazeteciler yer alıyordu.

Toplantı sonrası soru yöneltebildiğim MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, anketi kimin yaptırdığını açıklamadı, ancak şunları söyledi:

‘Önemli olan niyet’

“Önemli olan anketin yapılmış olmasıdır, niyettir. ‘Bush’u seviyor musunuz?’ diye sorarsanız yüzde 82 menfi yanıt verir. ‘Amerikalılara karşı ne hissediyor sunuz?’ diye sorarsanız yüzde 18’i ‘Karşıyım’ der. Provoke eder gibi sorduğunuzda yanıt farklıdır, objektif olarak durumu görmek amaçlı sorduğunuzda farklı.”

Malum, son dönemde ABD’li yetkililer Türkiye’deki anti-Amerikancılığın etkisini yitirmesi için özellikle Türk iş dünyasının harekete geçmesini istiyordu. Nitekim Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden de Türk-Amerikan ilişkilerinin irdeleneceği toplantıları her ay düzenleyeceklerini dün açıkladı. Geçen ay da, Başbakan Erdoğan’ın devlet adamlarıyla görüşmelerinin en yakın tanığı, tercümanı, dış politika danışmanı, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Türk-Amerikan İş Konseyi’nin toplantısında ‘ilişkiler gerginmiş gibi’ yorumlara medyanın prim verdiğini belirtirken, bunun da ‘sorumluluk sahibi olmayanların, aklına geldiği gibi konuşması yüzünden’ olduğunu savunuyordu.

Türk siyasi erki, Türkiye’deki anti-Amerikancılığın yükselmediği, ancak Başkan Bush’un politikalarının eleştirildiği argümanını kullanıyor. Anlaşılan MGK da bu argümana, yapılan anketle temel sağlıyor.

Nitekim MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan da, “Birbirlerine tarihi nitelikte ortak çıkarlarla bağlı Türkiye ve ABD gibi dostlar arasındaki ilişkiler hiçbir zaman sona ermeyecek, aksine sürekli gelişme gösterecektir” derken, “Arızi bazı dalgalanmalara da gerçek önemini vermeliyiz” vurgulamasını yaptı.

‘ABD soykırım iddialarına taviz vermemeli’

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, “Türk-Amerikan ilişkilerinde kriz olduğu, hele hele ilişkilerin dibe vurduğu gibi söylemler temelsiz abartmalardır” derken, şunları ekledi:

“İlişkilerimiz herhalde 1964 Johnson mektubu, 1975-1978 silah ambargosu krizleri dönemiyle mukayese edilemez. Türk-ABD ilişkilerinin ortak değerlere dayalı, çok boyutlu dokusunun tazelenmesine ihtiyaç olduğu gerçeği de ortaya çıkmaktadır.”

Yiğit Alpogan, ‘ilişkileri tazelemenin’ yolunu da Türkiye’nin beklentilerini sıralayarak gösterdi:

“Tehcirin 90. yıldönümünde sözde soykırum iddiaları karşısında ABD yönetiminin taviz vermeyen bir tavır benimsemesi büyük önem taşımaktadır. Sözde Ermeni soykırımı gibi Türk milletini karalayan, bu salonda bulunan bütün Türkleri ‘katillerin çocukları’ mesafesine indiren bir karalamaya Amerikan yönetiminin mevcut şartlar içinde yeşil ışık yakabileceğini beklemiyoruz ve böyle bir şey ummuyoruz.”

Yiğit Alpogan, Türkiye’nin diğer beklentilerini de şöyle anlattı:

“Irak’taki PKK mevcudiyetinin tasfiyesi ülkemiz açısından önem taşımaktadır. Irak ve özellikle Kerkük konusunda gelişmelerin bizde yarattığı kaygılar ve beklentilerimiz, yapılan temaslar sırasından tarafımızdan vurgulanmaktadır. ABD’nin Türkiye’yi başta Arap-İsrail sorunu olmak üzere, önümüzdeki dönemde ‘etkin çok taraflılık’ etrafında, uluslararası çabalarda bir katılımcı olarak görmesi önem taşımaktadır. ABD’nin, Türkiye’nin AB üyelik sürecine istikrarlı ve güçlü desteği devam etmelidir. ABD ülkemizi dış politika alanında zorlayabilecek Kıbrıs dahil çeşitli konularda desteği temin edebilmelidir.”

MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, iş dünyasını yakından ilgilendiren ‘nitelikli sanayi bölgeleri’ konusuna da değindi:

“ABD yönetimince Kongre’ye sunulan yasa değişikliği tasarısında ‘ABD Başkanı tarafından ileride gerekli görülebilecek hassas sektörler’ ifadesinin, yatırım bağlamında açık bir caydırıcı unsur teşkil edebileceği cihetle teklif edilen düzenlemeden çıkarılması gerekmektedir.”

Yorumlar kapatıldı.