İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kitap toplatma kararına inceleme

İçişleri Bakanlığı, Isparta’nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın kamu kitaplıklarındaki Orhan Pamuk kitaplarının toplatılarak imha edilmesi emrini vermesi konusunda inceleme başlattı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Isparta Valiliği’ne konunun incelenmesi için yazılı talimat gönderdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, Pamuk’un kitaplarının toplatılarak imha edilmesi girişimine tepki gösterdi. Çelik, “bence artık Türkiye’de bir yazara yasak koymak, kesinlikle telaffuz bile edilmemesi gereken bir şeydir” dedi.

Geçmiş yıllarda Türkiye’nin ‘bu tür ayıplar’ yaşadığını kaydeden Çelik, “bir yazarın kitaplarında ileri sürdüğü görüşler, fikirler sizin düşüncelerinizle taban tabana zıt olabilir. Ama bu sizin onun kitaplarını tamamen toplatmanız, yakmanız gerektiği anlamına gelmez” diye konuştu.

Türkiye’de artık bu konuların konuşulmasını da yadırgadığını vurgulayan Çelik, “bir devlet görevlisi, bürokrat, mahalli veya merkezi otoriteye sahip bir insan olabilirsiniz. Bir yazarın görüşlerine katılmıyorsunuz diye, böyle bir hakkınız olamaz” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ YORUM

Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan:

“Sayın Kaymakam, Orhan Pamuk’u sevmeyebilir. Ama bu yetkiyi kimsenin kullanmaması lazım. Öyle tehlikeli bir yetkidir ki bu, bir bakarsınız her yerde herkes bir kitabı yasaklıyor… Bu tavır karşısında ürperdim.”

Kaymakamdan ‘imha edin’ emri

Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar, Orhan Pamuk’un Ermeni ölümlerine yönelik sözleri üzerine kamu kitaplıklarındaki kitaplarının toplatılarak imha edilmesi emrini vermişti.

Emir sonrası kitaplıklarda Orhan Pamuk’un kitaplarının çıkmaması üzerine Kaymakam Altınpınar, ”keşke yazıyı yazmadan önce ilçede Pamuk’a ait kitap olup olmadığını araştırsaydım diye düşünüyorum” demişti.

PAMUK NE DEMİŞTİ?

Orhan Pamuk, İsviçre’de yayımlanan Tagesanzeiger gazetesinin ‘Das Magazin’ ilavesine geçtiğimiz şubat ayı başında verdiği demeçte, “kimse söylemediği için söylüyorum. Türkiye’de 30 bin Kürt öldürüldü, bir milyon da Ermeni” demişti.

Bu demece Türkiye’deki farklı çevrelerden gelen sert tepkiler üzerine ise Pamuk, “tahümmülsüzlüğün geçmişte ne büyük acılara yol açtığını anlatmaya çalıştım” diye açıklama yapmıştı.

Kaymakamın ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıda, ”son günlerde kamuoyunda tartışılan ve yazar olduğu iddia edilen Orhan Pamuk, yurtdışında verdiği beyanatlarda onurunu her şeyin üzerinde tutan Türk milletini rencide edici asılsız iftiralarda bulundu” demişti.

“Karar tamamen kişisel”

Kararın tamamen kişisel olduğunu belirten Altınpınar, “bu emri Orhan Pamuk’un Ermeni soykırımına yönelik yaptığı açıklamalara tepki amacıyla verdim” dedi.

Isparta Valisi İsa Parlak ise, Sütçüler Kaymakanı Orhan Altınpınar’ın ‘yetkisini yanlış kullandığını, bu yanlış emrin iptal edildiğini’ belirtmişti.

Yorumlar kapatıldı.