İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kendisini tanımayız ama kaymakam haklı

Tarkan ÇETİN /ISPARTA DHA

Isparta’nın Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın, Orhan Pamuk’a ait kitapların imha edilmesini içeren yazısı, ilçeyi karıştırdı.

Isparta’nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın kamu kurumlarındaki Orhan Pamuk’a ait kitapların imha edilmesini içeren yazısı, ilçeyi karıştırdı. Kitapçı ya da kitap satan dükkan olmayan ilçede halkın önemli bir bölümü ‘Orhan Pamuk’u tanımadıklarını, ama kaymakamı haklı bulduklarını’ söyledi.

SÜTÇÜLER Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın resmi dairelerde Orhan Pamuk’un kitaplarının toplanıp imha edilmesini yazılı olarak emretmesinden sonra Hürriyet, ilçede çeşitli yaş ve eğitim gruplarından 100 kişiyle anket yaptı.

‘Orhan Pamuk kimdir? Orhan Pamuk’un tepki gösterilen sözlerini biliyor musunuz?’ ve ‘Kaymakamın kitap toplatma kararını destekliyor musunuz?’ sorularımıza ilginç yanıtlar da geldi. 100 kişiden 55’i Orhan Pamuk’un yazar olduğunu bildiğini söylerken, 45’i hiç duymadığını dile getirdi. Tanımayanlardan bazıları ise ‘Orhan Pamuk kimdir?’ sorusuna ‘Eğirdir’den mi?’, ‘Hangi köyden hiç bilmiyorum’ gibi yanıtlar verdiler.

Sütçüler’de yaşayan ve ankete katılan 100 kişiden 38’i, Kaymakam Altınpınar’ın kitapları toplatma kararı almasına destek verirken, 12’si karara karşı çıktı. 50 katılımcı ise, ‘Bilmiyorum’, ‘Haberim yok’, ‘Bilmediğim konuda konuşmam’ yanıtlarını verdi.

Bu arada, ankete katılanlardan 16’sı, Orhan Pamuk’un bir İsviçre gazetesinde yer alan röportajda ‘Kimse söyleyemediği için ben söylüyorum. Türkler 30 bin Kürt öldürdü, 1 milyon da Ermeni’ dediğinden haberdar olduğunu belirtti. 84’ü ise Pamuk’un sözlerinden haberdar olmadığını söyledi.

Ankete katılan öğrenciler, kaymakamı haklı veya haksız bulma konusunda ikiye bölündü. Emekliler genelde kaymakama destek verirken, desteklemeyenler arasında başı öğrenciler çekti.

Sütçüler’de Orhan Pamuk anketi

Sütçüler’de 100 kişiye ‘Orhan Pamuk’u tanıyor musunuz’ diye sorduk, yanıtların bazıları şöyle:

Eğirdir’den mi?

Bizim Ramazan’ın oğlu mu?

Hangi köyden hiç bilmiyorum.

Kimilerine göre aydın, bize göre cahil.

Bilmem, Sütçüler’de mi oturuyormuş?

Orhan Tavuk diye birini tanımıyorum?

Esnaf odası bulursa kitapları yakacak

Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın, yazar Orhan Pamuk’un kitaplarının toplatılıp imha edilmesi talimatı ülke genelinde yankı uyandırırken, ilçe halkını da böldü. Birçok kişi, Kaymakam Altınpınar’ın bu girişimini haklı görüp desteklerken, karşı görüşte olanlar da Kaymakam Altınpınar’ın bu yönde yazı yazmasının doğru olmadığı görüşünü savundu. Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Muharrem Özsüt ise 10 Nisan Pazar günü Sütçüler’de ‘Bayrak Mitingi’ düzenleme kararı aldıklarını açıkladı. Mitingde Orhan Pamuk’u protesto edeceklerini belirten Özsüt, bulunursa kitapların yakılacağını söyledi. Özsüt, ‘Türk halkına yapılan saldırıyı kınayacağız’ dedi.

Kitap toplama sahte rakı toplama gibidir

Olayla ilgili fikri olmamasına ve Orhan Pamuk’u tanımamasına rağmen, kendilerine olay anlatıldığında ‘Kaymakamı destekliyorum o zaman’ diyenler de çıktı. 37 yaşındaki bir kafe işletmecisi, kaymakamı desteklediğini söylerken, ‘Onun kitaplarının toplatılmasının sahte rakının toplatılmasından bir farkı yok’ ifadesini kullandı.

Kaymakam, ilk önce ilçeye kitap getirsin

Süleyman Demirel Üniversitesi Sütçüler Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Nilay Aksu, ‘Orhan Pamuk’un Benim Adım Kırmızı adlı kitabını okumuştum. Burada zaten kitap yok. Kaymakamın yaptığı son derece saçma bir yaklaşım. Ona katılmıyorum. Kaymakam önce ilçesine kitap getirtsin, kütüphane düzenlesin’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.