İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Askeri arşivleri de açmanız iyi olur´

ABD ve AB, sözde Ermeni soykırımının 90. yıldönümü olduğu iddia edilen 24 Nisan öncesi Türkiye’ye “Ermeni Lobisi’ne karşı elimizi güçlendirecek adımlar atın” mesajıyla önerilerde bulundu

27/03/2005

AB ve ABD, sözde Ermeni soykırımın başlangıcının 90’ıncı yıldönümü olduğu iddia edilen 24 Nisan 2005 tarihi öncesinde Türk Hükümeti’nden Ermeni lobilerinin elini zayıflatacak adımlar atmasını istedi. Vatan’a konuşan ABD ve AB’li kaynaklar Ermeni Lobisi ve diasporasının, 24 Nisan için ciddi kampanyalar başlattığına dikkat çekti ve karşılaşılabilecek olumsuz atmosfer için Ankara’yı önlem almaya çağırdı. Türk Hükümetine bu konuda resmi bir talep ulaştırılmadı, ancak istişarelerde bulunularak öneriler iletildi..

Katılım ortaklığı belgesi krizi olmasın

Üst düzey bir AB’li yetkilinin açıklamasına göre, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, 17 Aralık AB Zirvesi öncesinde tüm AB üyesi ülke liderlerine, “Siz bize ihanet ediyorsunuz. Soykırım suçu işlemiş bir ülke ile müzakerelere başlıyorsunuz. Bunu koşul olarak ortaya koymalısınız” denilen mektup yazdı. Bu tür baskıların AB üyesi ülkeler üzerinde sürdüpnü belirten AB’li yetkili, “Türkiye’nin AB üyeliğine zaten karşı çıkan ülke liderleri önümüzdeki aylarda açıklanacak Katılım Ortaklığı Belgesi’ne bunun bir koşul olarak yerleştirilmesini istiyor. Bunun olmayacağını düşünsek de böyle bir kriz ile karşı karşıya kalabiliriz. Türk dostlarımıza bu nedenle ‘Harekete geçin’ diyoruz ” dedi. Yetkili, Türkiye’nin adım atmayarak kendini zora soktuğu, kendi silahıyla kendisini vurduğu yorumunu yaptı.

ABD Kongre’de elinin güçlü olmasını istiyor

Ve ABD cephesi… Bush hükümeti de ABD Kongresi’nin önüne 24 Nisan’da gelecek olan sözde soykırım önergesinden tedirgin. ABD’li bir yetkilinin açıklamasına göre, Bush, kongerede soykırım kelimesine yer vermeyerek ‘Resmi politikamız değişmedi’ mesajı verecek. Ancak Kongre’de Türkiye’ye yönelik zaten rahatsızlık var. Durum ciddiyetini koruyor. Bu nedenle yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşın, ABD Ermeni Lobisi’ne karşın elinin güçlü olmasını istiyor. İşte bu sebeple Ankara’ya, adım atmasının beklendiği iletildi.

Dışişleri Bakanlığı: Çalışma içindeyiz

Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi ise, “Bize resmen şunları yapın denmedi. Ancak zaten bir çalışma içerisindeyiz. Neler yapacağımızı bir süre sonra ortaya koyacağız” dedi.

İşte öneriler,

1. “Arşivleri açtık” demek yeterli değil askeri arşivleri açın.

2. BM’yi ilgili taraflardan oluşan bir araştırma komitesi kurmaya davet edin.

3. BM’nin “sonuçları kabul edeceğinizi baştan taahüt edin” koşulunu kabul edin.

4. Ermenistan’a komiteye katılması çağrısında bulunun.

5. Ermenistan ile sınırınızı açmanız çok olumlu bir adım olur ve Ermenistan diasporasının elini zayıflatırsınız.

Haber : Değer AKAL

Yorumlar kapatıldı.