İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katil Ermeni masal anlatmış

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Piyasaya yeni sürülen ‘Operation Nemesis’ adlı kitapta, Berlin’de Talat Paşa’yı sokak ortasında öldüren Ermeni tetikçisi Teilirian’ın Alman mahkemesini kandırdığı ortaya çıktı. Teilirian ne 1915 yılında Türkiye’de bulunmuş, ne de ailesi kurşuna dizilmiş.

TÜRKİYE’de Osmanlı döneminde Ermenilere karşı soykırımı işlendiğini iddia eden Almanca ‘Operation Nemesis’ başlıklı bir kitap yayımlandı. Yazar Rolf Hosfeld’in kaleme aldığı ve Kiepenheuer Witsch yayınevi tarafından yayınlanan kitapta Talat Paşa’yı 15 Mart 1921 sabahı Berlin’de sokak ortasında vuran Nemesis adlı Ermeni intikam örgütü tetikçisi Salomon Teilirian hakkında yeni tarihi bilgileri ortaya çıkardı.

AİLESİ ÇETECİ

Tetikçi Teilirian’ın mahkemede iddia ettiği gibi ailesini Türkiye’de Ermeni tehcirinde kaybetmediği belirlendi. Kitapta tetikçi Teilirian’ın ailesinin tam tersine Rusların kurduğu Ermeni çeteleri arasında Erivan’dan Türk topraklarına saldırılar düzenlediği kaydedildi. Teilirian’ın mahkemede bunu gizlemek için 25 olan yaşını 24 olarak verdiğine de dikkat çekildi.

TARİH FARKLI

Almanca yayımlanan ‘Operation Nemesis’ adlı kitapta Teilirian’ın geçmişine geniş yer verildi. Kitabın araştırmasına göre Teilirian göç olaylarının yaşandığı 1915 yılında Türkiye’de değil, Erivan’dadır. Bunun ortaya çıkmasını engellemek ve mahkemeyi yanıltmak için yaşını 24 olarak verir. Teilirian’ın babası Sırbistan’da göçmen işçi olarak çalışırken 1905’te Türkiye’ye döner. Babası Türkiye’de Rus ajanı olarak tutuklanır, altı ay içeride kaldıktan sonra sınır dışı edilir.

TANIK DEĞİL

Erzincan’da ortaokula giden Teilirian da babasıyla birlikte Belgrat’a gelir. Birinci Dünya Savaşı başlayınca baba oğul Rusların kurduğu Ermeni çetelerine katılmak üzere Tiflis’e geçer. İkisi de Ermeni çeteleriyle Türk topraklarına düzenlenen saldırılara katılır. Yani Teilirian göç esnasında hiçbir olaya tanık olmaz.

İSTANBUL CİNAYETİ

Savaş bittikten sonra 1919 yılında Teilirian İstanbul’a gelir, burada savaş suçluları mahkemesini ve ardından Kemal Bey’in idamını izler. Tetikçi Teilirian ilk olarak Ermenileri Türklere ihbar ettiği ileri sürülen Ermeni Harutiun Mugerdiciyan’ı öldürür ve Paris’e geçer. Boston’da kurulu Nemesis isimli Ermeni intikam örgütünün kurucularından eski Erzurum milletvekili Ermeni kökenli Armen Garo’nun talimatıyla Talat Paşa’nın öldürülmesi görevi Teilirian’a verilir.

EMİR ELÇİDEN

Armen Garo, Osmanlı ordularının Sarıkamış yenilgisinde Ruslardan yana çalıştığı ortaya çıkınca Tiflis’e kaçmış, savaştan sonra kısa süreli Ermenistan Cumhuriyeti’nin Amerika Büyükelçisi olmuştur. Teilirian’a Talat Paşa’yı öldürme görevini de büyükelçi sıfatıyla Armen Goran verir. Teilirian’ın beraatıyla Ermeni terör örgütünün Türk diplomatları öldürmesine de yeşil ışık yakılır.

Vuran beraat etmişti

Tetikçi Teilirian mahkemede 1915’te Erzincan’da olduğunu, ailesinin göç ettirilirken kurşuna dizildiğini anlatır. Teilirian mahkemede ayrıca Ermenilerin nasıl katledildiklerini kendi gözüyle gördüğüne dair uzun uzun ifade verir. Bu ifadeler doğrultusunda mahkeme öldürülmüş Talat Paşa’yı suçlarcasına tetikçi Teilirian’ı beraat ettirir. Teilirian doğru olmayan bu iddiaların yanında Talat Paşa’yı öldürmeye tek başına karar verdiğini söyler.

Yorumlar kapatıldı.