İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddialarına kitaplı yanıt

Türk Tarih Kurumu iddialara yanıt niteliğinde bir kitap yayınladı. Kitaptaki bilgilere göre sürgün edilen Ermenilerin nüfusu iddia edildiği gibi 1.5 milyon değil, 500 bin civarında.

NTV-MSNBC

23 Mart 2005— Kitapta yer alan resmi arşiv belgeleri, Ermenilerin çoğunun da 1918’den itibaren eski yerlerine geri döndüğünü gösteriyor.

Ermeni soykırımı iddialarının tanınmasına yönelik uluslararası baskı sürerken, Türk Tarih Kurumu tarafından basılan “Ermeniler, Sürgün ve Göç” adlı kitap, beş bilim adamının kapsamlı bir araştırmasını içeriyor.

Kitapta çeşitli ülkelere ait arşiv belgeleri ışığında 1915 öncesi ve sonrasına ilişkin Türk-Ermeni ilişkileri gözler önüne seriliyor. Kitapta, Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni nüfusuna ilişkin tespitler şöyle sıralanıyor.

“Osmanlı devleti, Doğu ve İç Anadolu da yaşayan Ermenileri yine kendi topraklarından olan Suriye ve Kuzey Irak bölgesine sürmüştür. Bu sürgünde hastalıktan ve göçün elverişsiz şartlarından bir miktar kayıp olmuştur. Ancak bu kayıp 1.5 milyon Ermeni’nin ölümüyle neticelenmediği gibi yüzbinlere de varmamıştır. Belgeler göstermektedir ki Anadolu’nun tümünde ancak bu kadar Ermeni yaşamaktadır.”

Araştırmada yer alan bilgilere göre sürün edilen Ermeni sayısı 500 bin civarında. Bunların büyük çoğunluğu da 1918’den itibaren eski yerlerine geri dönmüş.

Kitapta, gerek Rusya, gerekse Osmanlı Ermenilerinden önemli bir bölümünün askeri üniforma altında öldüğü, bir kısmının da grip, kolera gibi hastalıklardan yaşamını yitirdiği belirtilerek, “Arşiv belgeleri Ermenilerin planlı bir şekilde imha edilmek gibi bir harekete uğramadığını ortaya koymaktadır” denildi.

Kitapta Ermeni örgütlerinin Osmanlı devleti ile resmen mücadeleye girdiğine de dikkat çekilerek, “Ermeni tehciri kendi halinde yaşan bir topluluğa karşı alınmış bir karar değildir. Kazanmış olsalardı Yunanistan, Bulgaristan gibi bağımsız bir devlet kuracaklardı” ifadesine yer veriliyor.

Yorumlar kapatıldı.