İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi olay çıkardı

Washington’da düzenlenen “Osmanlı Türk-Ermeni Trajedisi 90 Yıl Sonra” konferansında tartışma çıktı. Prof. Ataöv’ün konuşmacı olduğu konferansta, katılımcılar Ataöv’e sözlü sataşmada bulundu.

Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Türkkaya Ataöv’ün konuşmacı olarak katıldığı, Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi tarafından düzenlenen ve “Osmanlı Türk-Ermeni Trajedisi 90 Yıl Sonra” başlığını taşıyan konferansta tartışma çıktı. Oturumda, Prof. Ataöv, Batı basınının, ilk Hıristiyan devlet olarak tanınan Ermeniler’in meselesine taraflı yaklaştığını belirttiği konuşmasında, 1915 olaylarını hazırlayan tarihi gerçekleri de anlattı. Toplantının başında katılımcılardan, sorularını yazılı olarak ifade etmeleri istenmesine karşılık, toplantının bitiminde, aralarında Amerika Ulusal Ermeni Komitesi’ne mensup Elizabeth Çulciyan’ın da bulunduğu Ermeni asıllılar, ayağa fırlayarak sorularını sözlü ifade etmeye başladı.

Ataöv’e müdahale edildi

Çulciyan ve diğer Ermeni katılımcılar, Ataöv’e bağırarak müdahale etti. Bir Ermeni katılımcı, Türkiye’de bir kişinin “Ermeni soykırımı” demesinin bile 15 yıl hapse neden olduğunu iddia etti. Ataöv ise, “Bu yanlış bilgileri nereden ediniyorsunuz bilmiyorum” diyerek tepki verdi. Çulciyan, Halil Berktay ve Taner Akçam gibi akademisyenlerin Ermeni meselesine daha açık fikirli yaklaştığını ve Türkiye’nin, Ermeni meselesini artık inkar etmemesi gerektiğini söyledi. Ataöv ise, konuşma yaptığı kürsüden elinde belgelerle inerek, Ermeni katılımcılara bu belgeleri gösterdi.

‘Kavgam’ kavgası

Elizabeth Çulciyan, Türkiye’de Hitler’in “Kavgam” kitabının en çok satanlar arasında yer almasını, Türkiye’nin yaklaşımına örnek olarak gösterince Ataöv, “Bu hiç doğru değil. Türkiye’de kimse okumuyor bu kitabı. Ben okudum, çünkü zaten ben her şeyi okuyorum. Hitler bir aptaldı. Morondu” dedi. Bu bilgileri Amerikan basınından okuduğunu söyleyen Çulciyan’a karşılık Ataöv, “Bu bir genelleştirme. Bu tip genelleştirmeler çok tehlikelidir ve yanlış yerlere götürür” yanıtını verdi.

Yorumlar kapatıldı.