İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Çırpınırdı Karadeniz´ Ermeni türküsü mü?

Ermeni asıllı akerdeon sanatçısı Baronyan, “Çırpınırdı Karadeniz” şarkısının Ermeni asıllı olduğunu ileri sürdü. Ermeni türküsü ile bestesi aynı olan türkü ülkücü camianın ikiye ayrılmasına neden oldu.

ALİ SALİ / ANKARA

Sarı Gelin türküsünden sonra Çırpınırdı Karadeniz şarkısının da Ermeni asıllı olduğu ileri sürüldü. Ermeni asıllı akerdeon sanatçısı Ohannes Baronyan, Türkiye’de özellikle milliyetçiler arasında çok bilinen “Çırpınırdı Karadeniz” adlı şarkının bestesinin, 18. yüzyılda yaşamış Sayat Nova adlı bir Ermeni âşığına ait olduğunu iddia etti. Ankara’da bir restoranda sahne alan Baronyan, hem Ermenice hem Türkçe şarkılar söylüyor. Baronyan yaklaşık 200 yıl önce ortaya çıkmış olan Sayat Nova’nın “Kamança” adlı eserinin bestesinin, “Çırpınırdı Karadeniz”in bestesiyle aynı olduğunu söyledi.

Sahnede Kamança’yı söylediğinde, ülkücü bazı kimselerin oldukça şaşırdığını ifade eden Baronyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kamança’ya istek yapıyor

“Ben Kamança’yı söylerken insanlar Çırpınırdı Karadeniz’i Ermenice olarak söylediğimi sanıyor. Hatta insanlar benden istekte bulunurken Çırpınırdı Karadeniz’i istiyor, ben de Kamança’yı söylüyorum. Ama böyle bir gerçeği sorun haline getirmek yerine Anadolu’da müziğin halkları kaynaştıran bir yüce araç olarak görmek lazım. Çünkü Sayat Nova Azerice, Gürcüce, Farsça gibi tam yedi dilde eserler vermiştir. Kamança, Nova’nın divanında ilk sırada bulunan eserdir. Böyle bir besteyi ilk kez kim yapmıştır bilemem ama biz bu besteyi Nova’nın bestesi biliyoruz. Kimbilir belki de ondan önce bir Türk yazmıştır” dedi.

MHP’liler farklı görüşte

Şarkının Ermeni asıllı olduğu iddiasıyla ilgili olarak bir kısım MHP’liler “Bence Ermeni meselesini gündemde tutmaya yönelik maksatlı bir iddia bu” dediler. Diğer bir kısım MHP’li ise, şarkının bestesinin Kamança’dan alınmış olabileceğini belirterek, “Ermenistan’da insanlar aynı müzikle bir başka güfteyi söylüyorsa, siz istediğiniz kadar yok deyin. Kamança 200 yıldır söyleniyor, Çırpınırdı Karadeniz ise aşağı yukarı 80 yıllık. Beste alınmış olabilir. Bu gerçek bizi rahatsız etmez” dediler.

Yorumlar kapatıldı.