İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

150 milyon dolarlık Ermeni malı davası

Sefa KAPLAN

Diaspora Ermenileri’nin siyasi örgütü Ermeni Demokratik Liberal Partisi, Patrik Mutafyan’a saldıran bir bildiri yayımladı. Bildiride hem Mutafyan, hem de Türkiye Ermenileri suçlandı. Saldırının arkasında ise Mutafyan’ın, Diaspora’nın el koymak istediği 150 miyon dolarlık Melkonyan mirasını geri almak için açtığı dava yatıyor.

1908’de Türkiye Ermenileri tarafından kurulan, 1915’ten itibaren yurt dışında faaliyet gösteren, 1991’den itibaren de Ermenistan’da siyasal hayata katılan Ermeni Demokratik Liberal Partisi (EDLP), Patrik Mesrop Mutafyan’a yönelik çirkin bir saldırıya geçti. Partinin Boston Merkez Komitesi tarafından hazırlanan ve resmi yayın organı durumundaki Azg Gazetesi’nde yayımlanan bildiri, doğrudan Türkiye Ermenileri’ni ve Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan’ı hedef alıyor. Mutafyan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle patrik seçildiği, Ermenilerin hakkını savunmak için çaba sarfetmediği, haksızlıklara karşı sesini yükseltmediği iddia ediliyor. Daha sonra, Diaspora Ermenileri’nin uzunca bir süredir Mutafyan’ın davranışlarını büyük bir endişe ile takip ettiği, cemaat içinden hiç kimsenin bu ‘genç patriği’ eleştirmeye cesaret edemediği belirtildikten sonra, Mutafyan’ın Ermeni entelektüelleri ile de arasının iyi olmadığı savunuluyor.

DİZGİNLENEMEZ İHTİRAS

Türkiye Ermenileri Patriği’nin, ‘dizginlenemez emperyal ihtiraslarını’ tatmin için diğer Ermeni kiliselerini etkisi altına almaya çalıştığını iddia eden Boston Merkez Komitesi bildirisinde şunlar söyleniyor:

‘Patrik Mutafyan, bizim eleştirilerimize cevap vermeye tenezzül etmiyor ve EDLP ideolojisini iflas etmiş bir ideoloji olarak değerlendiriyor. Mutafyan’ın iflas ettiğini söylediği EDLP ideolojisi, demokratik sistemi esas alır, Ermeni soykırımının tanınması ve Ermenilerin tarihi anavatanının (Doğu Anadolu) bağımsızlığı için çalışır. Bu idealler, sadece Türk ordusunun korku veren yönetiminde yaşayan bir halk tarafından iflas etmiş olarak değerlendirilebilir.’

BİZİ KÜÇÜMSEYEMEZ

Hye-Tert adlı internet sitesinde Murat Bebiroğlu imzasıyla yayımlanan yazıda ise bu iddiaların arkasında yatan nedenin, Mutafyan’ın, 1921’de Kayserili Garabed Melkonyan tarafından Patrikhane’ye bağışlanan servet ve gayrımenkulleri geri almak için uluslararası hukuk yollarına başvurması olduğu belirtiliyor ve şöyle deniliyor: ‘Türkiye Ermenileri patrikliği koruyacak güçtedir. Kimsenin bizi küçümsemesine göz yumamayız.’

Melkonyan mirası

KAYSERİLİ Garabed Melkonyan 1921’de, milyonlarca dolarlık servetini ve gayrımenkullerini, kendi adına bir yetimhane ve okul yapılması koşuluyla Türkiye Ermeni Patrikliği’ne bıraktı. Koşullar daha uygun olduğu için okul ve yetimhane 1924’de Lefkoşa’da Melkonyan adıyla kuruldu. Ancak, Türkiye Patrikliği’nin istikbalinin belirsizliği, 1926’da, Melkonyan okulu ve mirası üzerindeki yetkilerin, vasiyete uymak ve Türkiye Patrikliği’ne her yıl sembolik bir yardım yapmak koşuluyla EDLP’nin yan kuruluşu gibi görev yapan Armenian General Benevolent Union (Ermeni Yardımseverler Birliği) AGBU’ya verilmesine yol açtı.

Geçen yıl AGBU, kimseye haber vermeden okulun kapatılmasını ve gayrımenkullerin de 60 milyon dolara satılmasını kararlaştırdı. Görünüşte amaç, bu parayla Ermenistan’da bir kolej açmaktı. Melkonyan okulu mezunları ve dünyanın dört bir yanındaki Ermeniler bu karara şiddetle karşı çıkıyor. 60 milyon dolar denilen gayrımenkullerin de en az 150 milyon dolar değerinde olduğu anlaşıldı. Oysa, Ermenistan’da açılacak bir kolej en fazla 3-5 milyon dolara mal olacaktı. İşin kökenini araştıran hukukçular, vasiyetnamede yasal varis olarak gözüken Türkiye Ermeni Patrikliği’nin kapısını çaldı. Mutafyan, kendi hukukçularına da durumu inceletti ve AGBU’yu mahkemeye verdi. Paris’te açılan davadan sonra, Mutafyan’a yöneltilen eleştiriler, çirkin bir saldırı niteliğine büründü.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/150-milyon-dolarlik-ermeni-mali-davasi-305933

Yorumlar kapatıldı.