İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım değil savaş

CHP’nin davetiyle Türkiye’ye gelen ABD’li Ermeni tarihi uzmanı Prof. Dr. Justin McCarthy, soykırım iddiasını yalanladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Türkiye’ye davet ettiği, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan ABD Louisville Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy’yi, dün CHP Genel Merkezi’nde kabul etti. Prof. Dr. McCarthy’nin ortaya koyduğu eserlerin Ermeni soykırımı iddiaları konusunda önemli bilimsel saptamalar içerdiğini belirten Baykal, Türk ve dünya kamuoyunun bu konunun farkına varması ve bunun üzerinde ilgi yaratılmasını sağlamak için bu çalışmayı başlattıklarını vurguladı.

YANILGI

Baykal, McCarthy’nin Ermenilerle ilgili yaptığı nüfus ve göç çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydederek, ‘Konunun bir siyasal tartışma zemininden tarihi belgelere dayalı bilimsel araştırma zeminine çekilmesini sağlamak istiyoruz. Böyle olursa daha doğru saptama yapılabilir’ dedi. McCarthy de ‘Ermeni soykırımı iddialarına nasıl baktığınızı kısaca anlatır mısınız?’ şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:

TEŞEKKÜR

‘O dönemde bir savaş vardı ve soykırım söz konusu değildi. Bu savaş içerisinde hükümete başkaldıran insanlar vardı. Hükümet buna reaksiyon gösterdi. Ermeniler öldüler, zaman zaman Türkler tarafından öldürüldüler, ama çok daha fazla Türk insanı öldü. Bu bir savaştır, soykırım değildir. Beni buraya çağıran herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu konuyla ilgili konuşmak benim için bir şeref.’

Büyükelçilere de konferans verecek

BAYKAL, CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmenin ardından Prof. Dr. Justin McCarthy’ye Türk el sanatları ürünü olan işlemeli bir gümüş tabak ile küçük ipek halı hediye etti. Bir hafta Türkiye’de kalacak olan McCarhhy, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın Ankara’daki yabancı büyükelçileri ağırlayacağı bir davette de Ermeni soykırım iddiaları konusunda bir konferans verecek. ABD’li uzman, TBMM ile Bilkent ve Marmara Üniversitesi’nde de konferanslar dizisini sürdürecek.

Prof. McCarthy: Ermeni yalanı

ABD Louisville Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Justin McCarthy, CHP Lideri Deniz Baykal’la görüşmesinin ardından TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından kabul edildi. Görüşmede Bülent Arınç, ‘Türk milleti tarihin hiçbir döneminde soykırım yapmamıştır’ derken, Ermeni sorunu konusunda Meclis’teki gizli tutanakların isteyen araştırmacılara verileceğini söyledi.

ATA’NIN RUHU BU MECLİS’TE

ABD’li tarihçi McCarthy ise ‘TBMM’yi ziyaret etmekten onur duyuyorum. İnanıyorum ki Atatürk’ün ruhu hálá bu Meclis’te ve ben bu ruhun bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum’ dedi. McCarthy, ‘Ermeni yalanlarına karşı hükümet ve muhalefetin birlikte karşı durmasını da’ büyük memnuniyetle karşıladığını vurguladı. Arınç-McCarthy görüşmesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da katıldı.

Yorumlar kapatıldı.