İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kudüs’teki kilisenin mülkünü Yahudilere sattılar

Doğu Kudüs’teki en büyük mülk sahibi olan Kutsal Kabir Kilisesi’ne ait bazı malların Yahudilere satıldığı iddiası şok yarattı. Ortodoks Araplar ‘Kudüs elden gidiyor’ diye ayaklanırken Yunan Ortodoks Kilisesi iddiayı yalanladı.

KUDÜS’ün Arapların yaşadığı eski kesiminde bulunan Kutsal Kabir Kilisesi’nin arazisi içinde bulunan bazı mülklerin milyonlarca dolar karşılığı Yahudi işadamlarına satıldığının ortaya çıkması, Ortodoks dünyasında şok etkisi yarattı. Yahudilerin, Arapların yaşadığı ve Filistin devletinin gelecekteki başkenti gözüyle bakılan Doğu Kudüs’ten, tüm gayretleriyle toprak satın almaya çalıştığı ileri sürülüyor.

Böylesine kritik bir dönemde, İsrail’in Maariv gazetesinde yer alan ‘Yahudi yatırımcılar, Eski Kudüs’ün ana girişi olan Yafa Kapısı yakınlarındaki iki büyük mülk için, milyonlarca dolar para ödediler’ şeklindeki haber Hıristiyan ve Müslüman Arapları ayağa kaldırdı.

Doğu Kudüs’te sokağa dökülen 500 kadar Hıristiyan, satışı yaptığı belirtilen Patrik Eireneos’u işbirlikçi olmakla suçladı ve istifasını istedi. Bir Hıristiyan Arap, ‘Patrik kesinlikle Yahudi olmalı. Çünkü Hıristiyanların toprağını Yahudilere sattı’ dedi. Yunan Ortodoks Kilisesi satışı yalanladı. Kilise sözcüsü, geçtiğimiz kasım ayında ortadan kaybolan bir muhasebe elemanından şüphelendiklerini, Interpol’ün adı ‘Bişara’ olan bu kişinin peşinde olduğunu belirterek, ‘Eğer o sattıysa görevi suiistimal etmiş ve patriği dolandırmış demektir’ dedi.

Olayın duyulması üzerine, Atina da karıştı. Yunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, olayı araştırmak üzere bir uzmanlar heyetinin derhal Kudüs’e gönderileceğini açıkladı.

BEKÇİSİ MÜSLÜMAN

Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra naaşının akıl almaz bir şekilde yok olduğu Kutsal Kabir Kilisesi’nin bekçiliğini bir Müslüman yapıyor. Kentin haçlıların eline geçtiği 88 yıllık dönem hariç, aynı aile kuşaktan kuşağa bu görevi sürdürüyor. Anahtarı sadece kendisi saklayan bekçi, kiliseyi açıp kapamakla da görevli.

Yorumlar kapatıldı.