İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

cnnturk: CHP `sözde soykırımı´ gündemine aldı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili konuyu siyasal tartışma zemininden, tarihi belgelere dayalı bilimsel araştırma zeminine çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sözde Ermeni soykırımı iddilarıyla ilgili bilimsel çalışmaları bulunan ABD Louisville Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Justin Mccarty’yi CHP Genel Merkezi’nde kabul eden Baykal, Mccarty’nin CHP’nin çağrılısı olarak Türkiye’ye geldiğini ve bugün çalışmalara başlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Mccarty’nin ortaya koyduğu eserlerin ve bu eserlerde yer alan önemli bilimsel saptamaların, Türkiye’de ve dünyada kamuoyunun farkına varması ve bunun üzerinde ilgi yaratılmasını sağlamak için bu çalışmaya katıldıklarını belirten Baykal, Mccarty’nin nüfus ve göç tarihi üzerinde çalışmalar yapan değerli bir bilim adamı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mccarty’nin yaptığı çalışmaların, dünyada önemli siyasal tartışmalara yol açan konularla ilgili aydınlanma fırsatı yarattığını anlatan Baykal, Prof. Dr. Mccarty’nin Ermenilerle ilgili yaptığı nüfus ve göç çalışmalarının da çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Baykal, Prof. Dr. Mccarty’nin yapmış olduğu bilimsel çalışmaların, sadece akademik dünyanın ilgisiyle sınırlanmayıp geniş kamuoyunun bilgisine yansıyacak olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Soykırım söz konusu değil”

Prof. Dr. Mccarty de sözde Ermeni soykırımı iddialarının yapıldığı zaman diliminde bir savaş olduğunu, soykırımın söz konusu olmadığını belirtti. Savaş içerisinde hükümetin başkaldıran insanlara reaksiyon gösterdiğini hatırlatan Mccarty, “Ermeniler öldüler, zaman zaman Türkler tarafından öldürüldüler, ama çok daha fazla Türk insanı öldü. Bu bir savaştır, soykırım değildir. Beni buraya çağıran herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu konuyla ilgili konuşmak benim için bir şeref” dedi.

Yorumlar kapatıldı.