İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’li tarihçi: Ermeniler soykırıma uğramadı

CHP’nin daveti üzerine Türkiye’ye gelen ABD’li tarihçi Justin McCarthy, Ermeniler’in soykırıma uğramadıklarını söyledi.

Ankara

NTV

21 Mart 2005 — McCarthy, savaş döneminde öldürülen Türklerin sayısının, Ermeniler’den daha fazla olduğunu da belirtti.

CHP, Ermeni soykırımı iddialarına karşı girişimlerini sürdürüyor. Genel Başkan Deniz Baykal, partisinin daveti üzerine Türkiye’ye gelen ABD’li tarih profesörü Justin McCarthy ile görüştü. McCarthy’nin çalışmalarının dünya kamuoyuna yansımasına önem verdiklerini belirten Baykal, şunları söyledi:

“Bir büyük yanılgıyı böylece düzeltme imkanını elde edeceğimizi umut ediyoruz. Konunun bir siyasal tartışma zemininden, bir tarihi, belgelere dayalı, bilimsel araştırma zeminine çekilmesini sağlamak istiyoruz.”

SOYKIRIMI YALANLADI

Lousville Üniversitesi profesörü McCarthy ise, kendisine yöneltilen sorular üzerine ilk açıklamasını Türkçe yaptı. “Maalesef yanlışlıktan korkuyorum, onun için İngilizce cevap vereceğim” diyen Justin McCarthy, soykırım iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

McCarthy, “Ermeni soykırımı yoktu. Bir savaş vardı. Bu savaşta Ermeni isyancılar yönetime karşı ayaklandı. Yönetim tepki verdi, Ermeniler öldü. Bazen Türkler tarafından öldürüldüler. Ama Türkler de Ermeniler tarafından öldürüldü. Ermeniler’den çok daha fazla Türk öldü” dedi.

Ankara’da ve İstanbul’da çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek olan ABD’li profesör, bir dizi konferans da verecek.

Yorumlar kapatıldı.