İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baykal: `Soykırım´la yüzleşilecek

CHP’nin çağrısıyla ABD’li profesör McCarthy’nin soykırım iddialarıyla ilgili çalışmak üzere Türkiye’ye geldiğini açıklayan Baykal iddialı: Bu hafta yüzleşme haftası. İçte, dışta herkes bu konuyu konuşacak

RADİKAL – ANKARA – Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili CHP’nin uyarısının dikkate alındığını belirten CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Louisville Üniversitesi Profesörü Justin McCarthy ile yapılacak çalışmalar ve sonrasında Türkiye olarak yürütülecek kampanya ile ‘soykırım’ sözcüğünü, herkesin ‘ağzına geldiği gibi’ kullanamayacağını savundu.

Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle yıllardır “sindirilmiş, susturulmuş Türkiye’nin CHP’nin çağrısı ile ilk kez inisiyatif aldığını” belirtti.

Yüzleşme haftası olacak

Baykal, CHP’nin davetini kabul edip Türkiye’ye gelen McCarthy’nin yarın kendisiyle görüşeceğini, Ankara ve İstanbul’da konferanslar vereceğini ve TBMM’de konuşacağını belirtti. Baykal şöyle dedi:

“Bu hafta Ermeni soykırımı iddialarıyla yüzleşme haftası olacak, içte ve dışta konu ayrıntılı konuşulacak, değerlendirilecek. Biz CHP olarak, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak yüzleşme çağrısı yaparken iki tez ortaya koyduk. Bunlardan birincisi, soykırım yapılmamıştır. İkincisi, Türkiye’yi soykırım ile suçlayan ‘Mavi Kitap’ mesnetsizdir, dayanaksızdır, ABD’yi İngiltere’nin yanında savaşa sokmak için hazırlanmış propaganda amaçlı bir kitaptır.”

Ermenistan’ın “Biz yüzleşmeyiz” demesinin kendilerinin haklılığını ortaya koyduğunu savunan Baykal, Andrew Mango’nun da ‘Mavi Kitap’ın propaganda belgesi olduğu yönündeki görüşlerine katıldığını ifade etti. Baykal, “Tüm arşivlere ulaştıktan sonra elde edilecek sonuç, soykırım olmadığını ortaya çıkaracaktır. Geçmişte karşılıklı olarak acı olayların yaşanmış olması ayrıdır, soykırım ayrıdır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.