İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Türkiye´de Ermeni tabusu kalkıyor´

The Christian Science Monitor dergisi, ‘Türkiye’de Ermeni tabusu kalkıyor’ başlığıyla bir haber yayımladı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘soykırım’ iddialarını araştırmak üzere yaptığı, iki ülkenin ortak çalışması teklifi de değerlendirildi.

Türk-Ermeni ilişkilerini masaya yatıran dergi, Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Noyan Soyak’la yapılan bir röportaja yer verdi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin son yıllarda ‘yumuşama’ eğilimine girdiğini belirten Soyak, “1997 yılında ilk başladığımızda herşey çok daha zordu, hatta kamuya ait yerlerde açık açık ‘Ermenistan’ ya da ‘Ermeniler’ demek bile güçtü” dedi.

Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi’nin 250 Türk ve Ermeni üyesi bulunuyor.

Türkiye’de Ermeni konusunun uzun süre ‘gerginlik’ veren konulardan biri olduğunu vurgulayan Soyak, “bu konunun sınırları devlet tarafından katı çerçevelerde kontrol ediliyordu” şeklinde konuştu.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını büyük bölümünü işgal etmesi, iki komşuyu 1993 yılında ilişkilerin Ankara tarafından durdurulmasına kadar getirmiş ve Türkiye o dönemde Ermenistan sınırını kapatmıştı.

“Türkiye’nin politik tutumu yumuşadı”

Fakat Soyak’a göre o dönemden itibaren bazı şeyler değişti. AB üyeliği yolundaki Türkiye’nin yaptığı reformlar ve demokratikleşme çabaları, Türkiye’nin politik tutumunu yumuşattı.

Resmi ilişkilerdeki tüm iletişimsizliğe rağmen, akademisyenlerden işadamlarına, müzisyenlerden kadın kuruluşlarına kadar birçok grup Ermeni meslektaşlarıyla iyi ilişkiler kurdular.

Soyak’a göre, iki komşu arasındaki ilişkileri yumuşatmak için bu yönde yapılan her türlü adım büyük önem taşıyor. Konsey başkanı, sivil gruplar arasında atılan adımların hükümetlerarası atılacak adımlardan çok daha hızlı olacağını savunuyor.

Hırant Dink: “Gelişme kaydediyoruz”

Türkiye’deki Ermeni cemaatinin ilk Türkçe-Ermenice haftalık gazetesi olan AGOS’un kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink de bu konuda katedilen yolun gazetelerinin sayfalarına yansıdığını belirtiyor. Agos, 10 yıl önce yayın hayatına başladığında dolaylı da olsa geçmişten bahsedilmemesi konusunda uyarı almış.

Gazetesinin İstanbul’daki ofisinde konuşan Dink, “önceden geçmişten konuşurduk ancak yaşananlardan tek tek bahsetmezdik, sadece kültürümüze odaklanırdık” dedi. Dink, yavaş yavaş geçmişte Ermenilere neler olduğunu konuşabilmeye başladıklarını da belirtti.

AGOS Genel YayınYönetmeni, “şimdi ise geçmişte neler yaşandığını rahatça konuşabilecek duruma geldik” diye konuştu.

‘Soykırım’ iddiaları

Ermeniler, Osmanlıların 1915-1923 yılları arasında 1.5 milyon Ermeni’yi Doğu Anadolu’da katlettiğini iddia ediyor ve dünya ülkelerinin bu ‘soykırımı’ tanımaları konusunda uluslararası kampanyalar düzenliyor. Türkiye ise soykırım iddialarını reddediyor. Ermenilerin birçok Müslüman’ı da kapsayan bölgesel bir şiddetin kurbanı olduğunan savunan Türk makamları, olayların ‘soykırım’ denilebilecek şekilde organize olarak gerçekleştirilmediğini vurguluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Ermeni makamlara yaptığı ‘Türk ve Ermeni tarihçilerin ‘soykırım’ iddialarını ortak araştırması teklifi ise Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nca reddedilmişti.;

Yorumlar kapatıldı.