İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ VE AZERBAYCAN’DA EN AZ 6 ÖLÜ

Son iki hafta esnasında Karabağ-Azerbaycan temas hattında bulunan Martakert ve Ağdam’da durum gerginliğini korurken, Karabağ ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasındaki silahlı çatışmalarda en az 6 kişi hayatını kaybetti. Azeri kaynaklar sayıyı 14 olarak ifade ederken, Karbağ tarafından 4 Azerbaycan tarafından 10 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca yaralı olduğunu söylemekteler.Verilerin resmi olmamakla beraber güvenlir olduğu ifade edilmekte.

İnterfax Ajansı Azerbaycan Savyunma Bakanlığı kaynaklı haberinde, temas hattı Ağdam havalisinde Salı akşamı meydana gelen karşılıklı ateş sonucu 2 Azerbaycanlı asker öldü. Savunma Bakanlığı temsilcisi İlgar Verdiyev Associated Press’e yaptığı açıklamada 2 Martta yaralanan bir Azerbaycan askerinin 2 gün önce öldüğünü belirtti.

Mediamax Ajansı Dağlık Karabağ Savunma Bakanlığı açıklamasından aktardığı haberde; DKC Savunma Bakanlığının, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının yaydığı, Karabağ Güçlerinin Azerbaycan Ağdam saflarını top ateşine tuttuğuna dair açıklamaların asılsız olduğu Dağlık Karabağ’ı ateşkes rejimini ihlal etmeye yönelik suçalamaya zemin hazırlamak için gerçeklerin ters yüz edildiğ ifade edildi.

7-9 martta temas hattında meydana gelen olaylardan Azerbaycan’ın sorumlu olduğunu kaydeden Karabağ Savunma Bakanlığı, olaylar sonucunda her iki taraftan da insani kayıplar olduğunu belirtti.

DKC Savunma Bakanlığı Azerbaycan’ın periyodik aralıklarla ateşkes rejimini ihlal ederek temas hattını geçmeye çalıştığını da vurguladı.

Bakü “Eho” gazetesi Azerbaycan Savunma Bakanlığı kaynaklı haberinde Pazartesi ve Salı günleri Azerbaycan ordusunun 2 yaralı ve Ermeni tarafının 3 kayıp verdiğini yazarken, Karabağ tarafının verdiği kayıplara ilişkin bilginin teyid edilmediğni de belirtmekte.

Azerbaycanlı askeri uzman Üzeyir Cafarov, her yıl bahar aylarında temas hattında gerginlikler yaşandığını ancak “bu yıl garip bir durum olduğunu, muhtemelen birilerinin gerginliğin korunmasından menfaati olduğunu” ifade etti ve “Ben karşılıklı ateşin düşman taraflarda askeri faaliyetleri artırmaya zorlamaya yönelik olduğuna dair bilgi var. Ben inanıyorum ki 3. güçlerr faaliyette, ki bunlar ateşe devam emri vermekteler. Kayıplar önceki yıllardan daha fazla. Muhtemelen aracı üğlkeler duruma müdahale etmeli ve varolan gerginliğin azaltılması yönünde sorumluluğu üstlenmeli” dedi.

AFP Bakü ANS Tv kaynaklı haberinde Salı günü meyadana gelen atışmalarda Azeri tarafından kayıplar olduğunu teyid etti. AFP 2004 yılında temas noktasındaki karşılıklı ateş sonucu 6 kişi, diğer alanlarda 13 kişi, 21 kişinin ise mayınlardan ötürü hayatını kaybettiğini hatırlattı.

AFP “Ermenistan’ın Karabağ ve çevresindeki 7 bölgeyi denetlediğini, bunun uluslararası anlamda tanınmış Azerbaycan topraklarının %14 olduğunu” da yazdi/

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.