İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Edelman´ın sözleri tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in önümüzdeki nisan ayında yapacağı Suriye ziyareti Washington’u rahatsız ediyor. Ancak diplomatik çevreler Ankara’nın Suriye politikasının uluslararası camiadan farklı olmadığının altını çiziyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın ‘Suriye konusunda uluslararası camiayla birlikte hareket etmenizi bekliyoruz’ sözleri başkent kulislerinde ‘ABD’nin Sezer’in Şam ziyaretinden memnun olmadığı’ şeklinde yorumlandı.

Türkiye’yi ziyaret eden ilk Suriye Devlet Başkanı olan Beşşar Essad, Ankara’da yaptığı temaslar sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i Şam’a davet etmişti.

Ziyaretin gerçekleşmesi için önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye gitmesi beklendi. Aralık 2004’teki Şam ziyaretinin ardından her iki başkentte de Sezer’in ziyareti için hazırlıklar başladı.

Ancak Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin bir suikaste kurban gitmesi ve Suriye’ye Washington’dan gelen baskıların artması bu ziyaretin anlamını tümüyle değiştirdi.

EDELMAN’IN SÖZLERİ

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, dün yaptığı açıklamada ABD ve AB’nin Suriye’nin Lübnan’dan askerlerini çekme konusunda kurdukları ortak cepheye, Türkiye’nin de katılmasını umduklarını söylemişti.

Gazetecilerin ‘Cumhurbaşkanı Sezer’in Suriye ziyaretini ertelememesi’ yolundaki bir sorusuna Edelman, ”Suriye konusunda söylenecek şey, uluslararası camianın, BM’nin 1559’uncu kararı gereği tamamen fikir birliğinde olmalarıdır. Bu karar gereğince, Suriye’nin Lübnan’daki askerlerini derhal çekmesi gerektiğidir” yanıtını vermişti.

ABD: “Yanlış çeviri yapıldı”

ABD’nin gezinin iptali yönündeki Türkiye’ye baskı yaptığı şeklinde haberler yayımlandı.

Ancak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Türkiye’yi ‘hiçbir şekilde tehdit etmediklerini’, Büyükelçi Edelman’ın da konuyla ilgili yaptığı açıklamanın yanlış çevrildiğini belirtiyor. Elçiliğe göre Büyükelçi Edelman şöyle konuştu:

“Önemli olan uluslararası toplumun BM’nin Suriye’nin Lübnan’dan askerlerini çekmesini isteyen 1559 sayılı kararının arkasında birleşmesi. Umarız ki Türkiye’de uluslararası mutabakata katılacaktır. Türkiye’nin uluslararası toplumun genel pozisyonunu nasıl yansıtacağı Türkiye’ye kalmış bir şey”

Türkiye BM kararına destek veriyor

Türkiye ise 1559 sayılı karara zaten destek vermiş ve Dışişleri Bakanlığı’nın 7 mart 2005’de yaptığı açıklamayla Lübnan’dan Suriye askerlerinin çekilmesini olumlu karşılamıştı.

Bakanlığın açıklaması şöyleydi: “Lübnan’daki son gelişmeler çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in 1559 sayılı kararının gecikmeksizin uygulanması hayati bir önem kazanmaktadır. Bölgemizin yeni tırmanmalara ve gerginliklere tahammülü bulunmamaktadır”

Türkiye, ABD’nin başlattığı sürece desteğini bu şekilde gösterirken Sezer’in ziyaretiyle ilgili gelen açıklamaların asıl amacı konusunda ise başkentte farklı senaryolar konuşuluyor.

Washington’un askerlerini Lübnan’dan çekse dahi Şam yönetimini tümüyle yalnızlaştırmak istediği belirtiliyor.

Türkiye’nin endişesi ise Suriye’nin askerlerini çekmesinin ardından Lübnan’da bir karışıklığın başlaması. Cumhurbaşkanı Sezer’in nisan sonuna doğru planlanan gezisiyle ilgili çalışmalar ise devam ediyor.

Yorumlar kapatıldı.