İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya´nın `Kavgam´ kavgası

Yayın dünyasının bir aydır tartıştığı konu artık Dışişleri koridorlarında. Almanya’yla birlikte pek çok ülkede yasaklanmış durumda olan Hitler’in kitabı ‘Kavgam’ın en çok satılanlar listesine girmesi üzerine Almanya devreye girerek rahatsızlığını iletti.

Dünyanın en kanlı diktatörlerinden Adolf Hitler’in ‘Kavgam’ adlı kitabının satışında görülen artış, Alman hükümetini rahatsız eden bir noktaya ulaştı.

Kitabın Türkiye’de en çok satılanlar arasında yer alması üzerine Alman hükümeti, konuyu Türkiye’nin gündemine getirdi.

Almanya: “Satışları durdurun”

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerle geçen hafta yapılan görüşmelerde konu açıldı ve Alman tarafı kitabın satış patlaması yapmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Almanlar Türk hükümetinin, kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasıyla yayınları durdurmasını önerdi. Ancak Türk yetkililerden “kitabın satışlarının arttığının bile farkında değiliz” yanıtını aldı.

Yüklü davalar açılabilir

Ankara’nın adım atmayacağı sonucuna varan Berlin, konuya telif hakları açısından yaklaşmayı deneyecek. Hitler, Münih’e kayıtlı olduğu için kitabın telif hakları Bavyera eyaletinde.

Alman hükümeti, konuyu Bavyera hükümetinin dikkatine getirerek, kitabı basan yayınevleri aleyhinde yasal girişimleri başlatma önerisinde bulundu. Şimdi Bavyera eyaletinin kararı bekleniyor.

Telif hakları 2015’te kalkıyor

Almanya’da bulundurulması bile yasak olan ‘Kavgam’ın Fransa’da da baskısı yasak. Bavyera hükümetinin girişimiyle Portekiz ve İsveç’te kitabın baskısı daha önce durduruldu.

Hitler, 1939’da kitabının telif hakkını ABD’deki bir yayınevine sattığı için Bavyera hükümeti, İngiltere ve ABD için telif hakkına sahip değil.

2015’te Hitler’in ölümünün üzerinden 70 yıl geçmiş olacağı için Bavyera hükümetinin telif hakkı kalkacak, böylece tüm dünyada kitabın baskısı serbest kalacak.

Hitler’i iktidara taşıdı

1925 yılında basılan ‘Kavgam’, Hitler’in 1933’te iktidara gelmesine kadar 287 bin adet sattı ve Hitler tüm satışlardan yüzde 10 pay aldı.

Hitler’in iktidara gelmesinin ardından kitabın satışları da patladı. 1933 şubat ayından aralık ayına kadar 1.5 milyon, 1939 yılına kadar 5 milyon 450 bin ve 1943’e kadar ise 9 milyon 800 bin sattı.

Vakit gazetesi yayınları da sorun

Berlin’i rahatsız eden bir başka konu ise Vakit gazetesinin yayınları. Vakit gazetesinin Almanya’da yasaklanmasının ardından, Türkiye’deki baskılarda İçişleri Bakanı Otto Schilly aleyhine başlatılan kampanya da Berlin’i kızdırdı.

AKP’li milletvekillerinin Vakit’in yayınlarına verdiği destek Almanların öfkesini artırmış durumda. ‘Kavgam’ kitabı gibi bu konu da nisan ayı başında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu konuk etmeye hazırlanan Schilly’nin gündeminde olacak.

Yorumlar kapatıldı.