İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yasaya ‘rötuş’ yapmadan yabancıya mülk satmayın

Anayasa Mahkemesi, yabancılara mülk satışına olanak sağlayan düzenlemeyi ‘Getirilen yasal güvenceler ve sınırlamalar yetersiz’ gerekçesiyle iptal etti. İptal kararı Resmi Gazete’de yayınlandıktan üç ay sonra yürürlüğe girecek. Önceki satışlar bu karardan etkilenmeyecek.

ANAYASA Mahkemesi, yabancılara mülk satışına olanak sağlayan ve 30 hektardan fazla mülk edinebilmeyi Bakanlar Kurulu’nun iznine bağlayan düzenlemeyi ‘Getirilen yasal güvenceler ve sınırlamalar yetersiz’ gerekçesiyle iptal etti. Hükümet, iptal gerekçesi ışığında yabancılara mülk satışına olanak sağlayan düzenleme için formül arayışına girdi.

İPTAL ÜÇ AY SONRA:

Oybirliği ile verilen iptal kararı, Resmi Gazete’de yayınlandıktan üç ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre içinde Hükümet yeni düzenleme yapmazsa, yabancı kişi ve şirketlere mülk satışı olanaksız hale gelecek. İptal kararı geriye yürümeyeceği için, düne kadar yabancılara yapılan mülk satışlarını da etkilemeyecek. Yürürlüğe durdurma kararı verilmediği için de düzenleme iptal edilmesine rağmen, devam eden satış işlemleri tamamlanabilecek.

DÜZENLEME YETERSİZ:

Anayasa Mahkemesi’nin, ‘Kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından, bu maddenin uygulanmayacağı (yabancılara mülk satışının yapılamacağı) yerleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir’ şeklindeki düzenlemeyi, ‘ülke güvenliği açısından yetersiz bulduğu’ öğrenildi. Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararında, böylesine stratejik önemi olan kritik bir konunun Bakanlar Kurulu kararına bırakılmayıp, esaslarının yasayla düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekileceği de belirlendi.

CHP DAVA AÇMIŞTI:

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP’nin 4916 Sayılı ‘Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan davayı esastan görüştüklerini belirtti. Kılıç, yasanın Tapu Kanunu’nun 35. maddesini değiştiren 19. maddesinin oybirliğiyle iptal edildiğini bildirdi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak üç ay sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığını vurgulayan Kılıç, yapılan ve devam eden işlemler bulunduğunu, iptal kararıyla yasal boşluk doğacağını, bu nedenle de kararın yürürlüğe girmesi için 3 ay süre verildiğini söyledi.

YENİ DÜZENLEME GEREKİYOR:

Kılıç, üç ay sonunda, yasanın yürürlükten kalkacağını belirterek, oluşan yasal boşluğu gidermesi için yasa koyucunun bu sürede yeni bir düzenleme yapması gerektiğini vurguladı. Kılıç, ‘Bu karar yabancılara hiç mal satılamaz anlamında değil. Bu konuda getirilen yasal güvence ve sınırlamalar yeterli görülmedi’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.