İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Din değiştirenler Müslüman gözüken vatandaşlar

Son 88 yılda İslamiyet’ten Hıristiyanlığa geçen yaklaşık 2 bin kişinin neredeyse tamamına yakınının zaten Ermeni, Süryani, Rum ya da Yahudi kökenli olduğu belirlendi.

Haftalık haber dergisi Aksiyon, son sayısında ‘Hıristiyanlaşan Türkler’ konusunda bugüne kadar gündeme gelmeyen bir ayrıntıya dikkat çekti. Son yıllarda ısrarla gündemde tutulan haberlere göre Anadolu’da binlerce ‘kilise ev’ açıldı, on binlerce Türk genci Hıristiyanlığı seçti. Ancak, Aksiyon’un haberi gerçeğin böyle olmadığını ortaya koyuyor. Habere göre, yıllarca Türk isimleri taşıyan ve Müslüman gözüken yüzlerce TC vatandaşı, son yıllarda eski dinlerine ve isimlerine geri dönüyor. Hakan Güven’in hazırladığı dosyada, yü- ze yakın kişinin de evlilik yoluyla Hıristiyan- lığa geçtiği belirtiliyor.

Din değiştirenler arasında icraatları ve açıklamalarıyla gündeme gelen asker, siyasetçi, akademisyenlerin yakınları da bulunuyor. Belli çevrelerin siyasî argümanları ya da kendi hesapları yüzünden çarpıttığı “Hıristiyan olmuş Türkler” meselesinde son sözü aslında nüfus kayıtları söylüyor. Çünkü kimin hangi milliyetten geldiği, ancak birkaç kuşağı kapsayan nüfus verilerinin takip edilmesiyle ortaya konabiliyor. Bugün bir Türk-Müslüman ismi taşıyan kişinin büyük dedeleri ya da nineleri başka bir milletten olabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda gazetelere yansıyan bir haber bu konuya iyi bir örnek. 22 Şubat tarihli Hürriyet’te, Evanjelik Hıristiyanların kalesi olarak bilinen Liberty Üniversitesi’ne ilahiyat dekanı seçilen Ergun Caner’in, Müslümanlığı yaymak için ABD’ye göç eden bir imamın oğlu olduğuna dair bir habere yer verilmişti. Aksiyon’un araştırmasına göre, Ergun Caner’in annesi İnez Manica, resmî kayıtlarda Müslüman gözükse de gerçekte kendisi İsveçli bir Hıristiyan. Hıristiyanlığa geçenler üzerine yapılan çalışmaya göre, en çok din değiştirme İstanbul’da gerçekleşirken, onu Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Sivas, Tunceli ve Malatya takip ediyor.

Misyonerlik haberlerinde en çok tartışılan konulardan biri misyonerlerin ana hedefinin Kürtler ve Aleviler olduğu yönündeydi. Nüfus kayıtlarında bu konuda da ilginç örnekler var. Kürt kimliğinin öne çıktığı Adıyaman Kahta nüfusuna kayıtlı 1976 doğumlu Remziye Dilekli’nin ailesi aslen Ermeni; fakat son üç kuşak Müslüman-Türk olarak görünüyor. Çevresinde Alevi-Kürt olarak bilinen çok sayıda vatandaşımız köken itibarıyla aslında ne Alevi ne de Kürt. Tunceli Mazgirt Aydınlık köyü nüfusuna kayıtlı Ermeni asıllı Çelik ailesi de bunlardan biri. Ailede herkes Müslüman gözükmekle birlikte 1944 doğumlu Aziz Çelik, 1972’de dinini Hıristiyan olarak değiştirerek Sarkis adını aldı. Ailenin iki oğlu S. Çelik ile S. Çelik, Gregoryen Hıristiyan. Ailede, Aleviler arasında sıklıkla tercih edilen Ali Ekber, Hüseyin gibi isimler kullanılıyor.

1963 yılında ailece Hıristiyanlığa geçen Ermeni asıllı Garabet-Rıza Yağcı ve ailesinin ise Tunceli-Mazgirt, Karaman ve İstanbul-Eminönü olmak üzere üç farklı yerde kaydı bulunmakta. Tunceli ve Karaman’da bulunan kayıtlarda aile Türk-Müslüman gözüküyor. Aksiyon’un haberine göre sayıları az da olsa Müslümanlık’tan Museviliğe dönenler de var.

Aralarında ilginç isimler de var

Emekli Orgeneral Kemal Yavuz’un gelininin kardeşi Mine Yıldırım, 1997 yılında Hıristiyanlığa geçen Salih-Yaşar çiftinin kızı. Mine Yıldırım halen misyonerlik faaliyetlerinde bulunuyor. 1988 yılında Hıristiyan olan Suna Alıcı ise 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı’nın kuzeninin gelini. Türk milliyetçiliğinin teorisyenlerinden, asıl adı Moiz Kohen olan Yahudi Munis Tekinalp’in torunu Sevim Tekinalp ise 1987’de ailesinin asıl dini olan Museviliğe geçmiş. 1906 doğumlu Mustafa Ateş ilginç bir isim. Dersim isyanının elebaşlarından. 1938’de Paht Köprüsü’nü yakarak isyanı başlatmış. Ermeni kökenli. 2003’te Kumkapı Ermeni Patrikliği’nce düzenlenen belgeyle Hıristiyan olan Nejla Genç’in aynı gün oğlu Hüseyin, kızı Seranur da Hıristiyan olmuş. Aile, Kamer Genç’in akrabası. Gürcan Alptekin ise uyuşturucu kaçakçısı Ermeni asıllı Behçet Cantürk’ün yakını. 2003’te Hıristiyan oldu. Meral Tahincioğlu, Süryani Cemaati lideri Yakup Tahincioğlu’nun kızı. 1993 yılında nüfusundaki Müslüman ibaresini Hıristiyan olarak değiştirdi. 2002’de Hıristiyanlığa dönen Özgür Gültekin İstanbul’da bulunan dede-babalardan Ali Hikmet Gültekin’in yeğeni.

15.03.2005

Yorumlar kapatıldı.