İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkçeden sözcük `ihracatı´

ADANA – Türk Dil Kurumu (TDK), yabancı dillerde 10 binin üzerinde Türkçe sözcük olduğunu, Türkçeden en fazla sözcüğün ise Ermeniler ile Sırpların aldığını belirledi. Ayrıca deyim de ‘ihraç’ edildiği, örneğin ‘Düşmanın gözü kör olsun’ deyiminin Ermenicede ‘Dyuşmanı gyozi gyor olsun’ şeklinde geçtiği belirtildi.

TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, “Bugün Ermenicede, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesinden alınma Türk dili kökenli yaklaşık 5 bin sözcük kullanılıyor. Elbette bu etkileşim karşılıklı. Türkiye Türkçesi yazı dilinde de Ermenice kökenli bazı sözler var, ama bunların sayısı yalnızca 16” dedi. Akalın, yazı dilimizdeki 400 alıntıya karşılık Yunancaya 3 bin Türkçe kökenli söz verildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Macarcadan aldığımız 18 söze karşılık bu dilde 2 bin Türkçe alıntı var. Türkiye Türkçesinde Rusça alıntı 38, Rusçadaki Türkçe alıntılar ise 2 bin 500. Bütün bunlar Türkçenin komşu ulusları ve kültürleri büyük ölçüde etkilediğini gösteriyor. Çincede 307, Farsçada 3 bin, Arapçada 2 bin, Ermenicede 4 bin 262, İngilizcede 470, Almancada 166 Türkçe kökenli sözcük var.”

Yorumlar kapatıldı.