İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollanda’dan Ermenilere mektup

10 Mart 2005 — Hollanda parlamentosuna mektup gönderen Ermeniler, 24 Nisan 2005 tarihini sözde Ermeni soykırımının 90’ıncı yıldönümü olarak kabul edilmesini ve bu kararın resmen tanınması için Türkiye’ye yapılan baskıların artırılmasını istiyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında Hollanda parlamentosunda Van Bommel, Van Der Laan, Van Balen, Geert Wilders adlı çeşitli partilere mensup milletvekilleri, Türkiye ile yapılacak ikili görüşmelerde Ermeni sorununun bağlayıcı olması yolunda meclisten bir karar çıkartmışlardı.

Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilen ve ‘Türkiye’deki Ermeni tarihiyle ilgili bilimsel araştırma ve tartışma yapılmalıdır’ şeklindeki karara dikkat çekilen mektuplarda, Hollanda’nın da Ermeni soykırımını tanıdığı yolunda bir resmi açıklama yapması isteniyor.

Hıristiyan Demokratlar (CDA), İşçi Partisi (PvdA), Sol Yeşiller gibi partiler tarafından oluşturulan komisyonların diaspora mektuplarına ‘konunun gündemde tutulacağı’ şeklinde cevaplar verildiği belirtiliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yabancı kökenli Hollandalı milletvekili, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanıması konusunda, 15 Aralık’ta Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen rapora dikkat çekiyor: “Avrupa parlamentosu Türkiye Raportörü Hıristiyan Parlamenter Camiel Eurlings raporunda, Türkiye’yi üstü kapalı soykırımla suçlamış ve Türkiye’nin soykırımı kabul etmesine işaret etmiştir” diyor.

‘MÜZAKERELERE ENGEL DEĞİL’

Üçlü koalisyon hükümetini oluşturan siyasi partilerden Demokratlar 66 Partisi (D’66)’nin Avrupa Sözcüsü milletvekili Lousewis van der Laan, partisi adına Ermenilere gönderdiği mektuplarından biri elimizde. Van der Laan’ın Türkiye hakkında düşünceleri ve Ermenilere cevap niteliği taşıyan İngilizce ve Hollandaca mektubun bire bir Türkçe’si şöyle:

“Sayın okuyucu;

İlginiz için teşekkür ederim. Partim D’66nın Avrupa sözcüsü olarak size bu konuyla ilgili görüşümüzü bildirmek istiyorum:

D’66, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Ekim 2005 tarihinde müzakere sürecine başlamasını desteklemektedir. Partim ve kişisel görüşüm Türkiye’nin Avrupa Birliğinde yer alması gerektiğidir.

Avrupa Birliğine giriş müzakerelerinin başlaması için Ermeni sorununun engel bir kriter teşkil etmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Aynı zamanda günümüzün koşullarını göz önüne alarak, Türkiye’de Ermeni toplumunun üzücü tarihi hakkında bir tartışma başlatılmasında büyük yarar görüyorum. Bu tartışmada Türk devletinin tam bir açıklıkla tarihi belgeleri sunması ve açık bir tutum sergilemesi gerekmektedir.

Toplumsal ve tarihi tartışmalar Avrupa geleneğine uygun bir unsurdur. Türkiye, tarihinde kara sayfaları olan tek Avrupa ülkesi değildir. Avrupa Birliği olarak, topluluk içinde bu konuları konuşabilir hale getirme ve eleştiriye açık olma seçimi yapılmıştır.

Bu nedenle parlamentodaki bütün partiler, D’66 dahil olmak üzere, Türkiye’deki Ermeni tarihi üzerine bilimsel araştırma ve tartışma olması gerektiğini belirten bir karar almıştır.

Tabii ki, Türkiye egemen bir ülkedir ve bu kararı kendi almalıdır. Umut ediyorum ki, verimli bir tartışma için gereken girişimler desteklenecektir. Türk ve Ermeni kesimlerin toplumsal katılımı açık ve net bir diyalog için büyük önem taşımaktadır.

Mektubunuz için tekrar teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Lousewies van der Laan

D’66 Milletvekili”

Yorumlar kapatıldı.