İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın ortak çalışmayı reddetmesi Türk tarihçilerin elini güçlendirecek

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘tarihçiler ortak çalışsın’ teklifini reddetmesi tarihçilerin elini güçlendirdi. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu, Ermeni meselesinin gerçek çözümünün bilim çerçevesinde ve belgelerle sağlanabileceğini, tarihçilerin bu meseleyi görüşmelerinin şart olduğunu söyledi.

Ermeni sorununu siyasilerin konuşmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Enver Konukçu, siyasilerin meselenin derin tarafını bilemeyeceklerini hatırlattı. Konukçu, tarihçilerin oturup belgelerle konuşmasının en doğru yol olduğunu savunuyor. Soykırım iddiaları karşısında muhalefet ile hükümetin ortak çalışmasının çok önemli olduğunu belirten Konukçu, Başbakan’ın yanında doğrudan bu konuyla ilgili fikir verecek bir danışmanın olması gerektiği görüşünde. Konukçu, Ermeni siyasetçilerin soykırım iddiaları ile ilgilenen danışmanları olduğunu hatırlattı. Ermeni tarihçilerin ellerinde gerçeği yansıtacak hiçbir belge ve bilginin bulunmadığını söyleyen Konukçu, “Kaçan taraf hep Ermeniler olmuştur. Biz Türk bilim adamları olarak her zaman gerçeği ispata hazırız. Ermeniler tarihten ve gerçeklerden kaçıyor. Ama tarihin gerçeklerinden asla kaçılamaz.” şeklinde konuştu.

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu da Ermeni bilim adamlarının Türk tarafının görüşme isteklerini her zaman reddettiklerini hatırlattı. Kürkçüoğlu, iki taraf bilim adamlarının geçen sene her sene buluşmak için karar aldığını; fakat bu seneki mayıs ayında yapılacak toplantıya gelmeyeceklerini açıkladıklarını kaydetti. Ermenilerin haksız soykırım davalarını siyasi zemine dökerek kendilerini dünya kamuoyuna haklı göstermeye çalışmalarının büyük bir ayıp olarak tarihe yazılacağına işaret eden Kürkçüoğlu, “Ermeniler senelerdir soykırım iddiaları ile dünya gündemini meşgul ediyorlar. Oysa bu durum sadece Ermenilerin taşeronluğunu yaptığı başka ülkelere yarıyor. Ermeniler bir an önce bilim adamlarını gönderip tarihle hesaplaşmalıdır. Bizim en büyük kanıtlarımız hunharca katledilmiş cesur vatan evlatlarıdır. Onların ise sadece yalan iddiaları var.” diye konuştu. Bugün Osmanlı arşivlerinin tüm araştırmacılara açık olduğunu belirten Kürkçüoğlu, “Yerli, yabancı kaynaklarda açıkça görülen ve bizim yaptığımız araştırmalarla da kanıtlanan şey, bölgede bir Türk soykırımının yapıldığıdır. Uluslararası kamuoyunda bu haklı davamızı, milli davamızı belgeleriyle anlatmamız lazım.” diye konuştu. Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Atatürk Üniversitesi olarak bölgede yaptıkları 8 kazı sonucunda, Türk insanlarının kendi köyleri, kasabaları ve evlerinin bahçelerinde Taşnak Ermeni çeteleri tarafından 1915-1919 yılları arasında katledildiklerinin belirlendiğini, söz konusu dönemde 519 bin Türk’ün öldürüldüğünü söyledi.

11.03.2005

Ali Pektaş

Erzurum

Yorumlar kapatıldı.