İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de Ermeniler atağa geçiyor

Geçen yüzyıldaki Ermeni olaylarının başlangıcının 90’ıncı yıldönümü olan bu yıl 24 Nisan tarihi yaklaşırken, ABD’deki Ermeni lobisi, büyük bir kampanya başlatıyor.

NTV-MSNBC

10 Mart 2005 — Ermeni kuruluşları, sözde soykırımın Washington tarafından tanınması amacıyla, Başkan George Bush’a başvururken, senatoda da bir soykırım tasarısının gündeme gelmesi bekleniyor.

Zaten gergin olan Türk-Amerikan ilişkilerini, gelecek haftalarda bir de zorlu soykırım sınavı bekliyor. Bu sene, Ermeni olaylarının başladığı 1915’in 90’ıncı yıldönümü. ABD’deki Ermeni lobisi, 24 Nisan tarihiyle çakışacak şekilde, Amerikan devletinin bir şekilde sözde soykırımı tanıması amacıyla büyük bir kampanyaya hazırlanıyor.

Radikal Ermeni kuruluşlarını bir araya getiren Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, ilk çalışmasına başladı.

Komite, ABD’li Ermenilerden, Başkan Bush’a birer mesaj göndererek, Ermeni soykırımını Washington’ın tanıması talebinde bulunmalarını istedi. Ayrıca Ermeni lobisinin, bir soykırım tasarısının kabülü için kongrenin üst kanadı senatoda yakında girişim başlatması bekleniyor.

‘TARİHİ HALININ ALTINA SÜPÜREMEYİZ’

Bunun ilk işareti olarak, Cumhuriyetçi Senatör George Allen, “Tarihi halının altına süpüremeyiz” diyerek, sözde soykırımın tanınmasını istedi.

Washington’daki uzmanlara göre, ABD’nin sözde Ermeni soykırımını bir şekilde tanıması durumunda, gergin Türk-Amerikan ilişkileri kopma noktasına yaklaşabilir. Bu ortamda Başkan Bush’un, 24 Nisan mesajında “soykırım” kelimesinin telaffuz etmesi beklenmiyor. Ancak esas tehlike, kongre kanadında. Kongrede Türkiye’ye yakın isimlerin azaldığı bir ortamda, senatodaki bir soykırım tasarısının, yönetim tarafından durdurulup durdurulamayacağı şimdiden kestirilemiyor.

Yorumlar kapatıldı.