İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

GÜRCÜ RUHANİLER ERMENİ KÜLTÜR ABİDELERİNİ YOKETMEKLE MEŞGUL

Ermeni Apostolik Kilisesi Gürcistan Diakosluğunun Salı günü yayımladığıu basın bülteninde, Kağet bölgesi Gremi Kilisesi kompleksindeki Ermenilere ait haçkarlar yokedildi.

Bültende “Gürcü papazların ermeni kilisesini gürcü usulü kutsayacaklarını reddemediklerini, acı olanın Gürcü birçok papazın aşırı milliyetçilik ve vandalizmi yurtseverlikle karıştırıyor olmaları ” olduğu belirtildi.

Grem veya Grim zamanında Gürcistan’ın Kağeti bölgesi başkenti olupİran Şahı Abbas’ın 164-1616 yıllarındaki akınlarına kadar gelişmiş bir kentti. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler ise Ermeni tarihçi Tebrizli Arakel’in tarihnamesinde yer almakta. Şahun yıkıncı akınlarından çeyrek yüzyıl sonra Grim kentine tekrar Ermeniler yerleşerek burayı 17. yy’ın yarısından itibaren mamur bir kent haline dönüştürdüler. 17. yy.’ın yarısında Grem’de 15 Ermeni kilisesinin varlığı anılmakta.

Bugün Grem Kilisesi kompleksi ziyarete kapalı olup, burada bulunan Gürcü manastırındaki ruhaniler arıcılık yanısıra Ermeni Kültür abidelerini yoketmekle de uğraşmaktalar.

Yapılan işlemleri vandalizm olarak nitelendiren Ermeni Apostolik Kilisesi Diakosluğu’nun basın bülteni, son on yıllarda Gürcistan’da yaygınlık kazanan bu kabusun ne zaman biteceğini de sormakta.

Yorumlar kapatıldı.