İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddiasına karşı tek vücut

CHP Lideri Baykal’ın talebi üzerine Başbakan Erdoğan’ın TBMM’deki makamında gerçekleşen görüşme 1 saat 25 dakika sürdü. Görüşmeye Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Onur Öymen ve İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ile beraber geldi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek de görüşmede hazır bulundu. Görüşmeden sonra iki lider, gazetecilere açıklama yaptı.

Mavi kitap aldatmaca

Başbakan Erdoğan, AB sürecinde birçok ülkede bu tür konuların Türkiye’nin önüne getirildiğini söyledi. Erdoğan, ‘Mavi Kitap’ isimli 85 yıl önce yazılmış bir kitabın dünyada konuyla ilgili kaynak kitap gibi lanse edilmesini eleştirdi. Erdoğan söz konusu kitabı ‘Savaş sürecinde hangi niyetle yazıldığı belli olmayan bir kitap’ diye tanımladı.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal’ın sunduğu bir taslak üzerinde çalışılacağını belirterek, şunları söyledi: ‘Bu tür aslı astarı olmayan kampanyalar netice vermeyecek. Biz bu iddia sahiplerine sesleniyoruz, biz devlet arşivlerimizi açtık, onlar da arşivlerini açsınlar. Ardından atılacak bir adım varsa biz Türkiye olarak atmaya hazırız. Tarihle siyasi hesaplaşma gerekiyorsa, biz buna da hazırız. Gelecek nesillerin yaşamlarını kin ve nefret dolu olarak zora sokmak istemiyoruz.’

Ermeniler arşivlerini açsın

Türkiye’ye yönelik bir Ermeni soykırım kampanyasına hız verildiğini belirten Baykal ise AB -Türkiye ilişkileri geliştikçe bu kampanyanın daha da artacağını söyledi. Baykal, bu kampanyanın tamamen lobilere dayanan siyasal bir kampanya olduğunu kaydetti. Baykal, iddialara temel olarak gösterilen Mavi Kitap’ın ise, savaş yıllarında propaganda amaçlı yazıldığını belirterek, bu kitabın gerçekleri dile getirmediğinin dünyaya anlatılması gerektiğini ifade etti. Ermenileri arşivlerini açmaya çağıran Baykal, herkesin gerçeklerle yüzleşmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

A. Rezzak ORAL-Şerife ÜSTÜNER/ANKARA

——————————————————————————–

İNGİLİZLERE: DOSTLUĞUN GEREĞİNİ YAPIN

Görüşmede Baykal, Erdoğan’a, partisi tarafından hazırlanan ve TBMM adına Büyük Britanya Avam Kamarası ile Lordlar Kamarası’na gönderilmesi önerilen bir mektup verdi. Mektupta, İngilizler’den bir ‘savaş propaganda malzemesi’ olduğu belirtilen Mavi Kitap’ın ‘tarihi belge olarak geçersiz ve asılsız’ olduğunun ilanı istendi. ‘Kin, nefret ve intikam saplantısının nesilden nesile geçmesine yol açmak ağır bir insanlık suçudur. Dostluğun gereğini yapın’ denildi.

——————————————————————————–

BAŞBAKAN: ÖZGÜRLÜĞÜN SINIRI VAR

Başbakan Erdoğan, TBMM’de AKP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak’ın ‘Çizgi ve siyaset’ konulu 41 soyut resimden oluşan sergisinin açılışına katıldı. Başbakan Erdoğan açılışta yaptığı konuşmasında, çizdiği karikatürle kendisini ‘kedi’ gibi gösteren Musa Kart’ı mahkemeye vermesine tepki gösteren karikatüristlere mesaj gönderdi. Siyasetin de çizginin de kendi içinde yapıldığı zaman daha anlamlı olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘Özgürlüğün, düşüncedeki özgürlüğün de bir başkasının özgürlük alanına kadar olduğuna inanıyorum. Sınırsız olduğuna inanmıyorum, kabul etmiyorum. Sınırı aşan olmak nasıl dünyada olumsuz değerlendiriliyorsa, ben de onlara katılıyorum. Çizgiye bu özgürlüğün sınırları içinde yaklaşanları kutluyorum’ diye konuştu. ANKA

Yorumlar kapatıldı.