İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk’a çağrı: Erzurum’a gel de, katliamı kim yapmış gör

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Halil Berktay’ın “Ermeni soykırımı vardır Türkler katledilmemiştir.” açıklaması Erzurum’da büyük tepki uyandırdı. Prof. Dr. Enver Konukçu, Ermenilerin yaptıkları katliamı görmek için Orhan Pamuk ve Halil Berktay’ı Erzurum’a davet etti.

Tarihçi Prof. Dr. Halil Berktay ve yazar Orhan Pamuk’un Ermeni soykırımı iddialarını destekler içerikteki açıklamaları düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Erzurum’da tepkiyle karşılandı. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Enver Konukçu, Pamuk ve Berktay’ı Ermenilerin yaptıkları katliamı görmek için Erzurum’a davet ederken ‘Erzurum’da Ermenilerin yaptığı katliamlar’ adlı kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Betül Aslan da Ermenilerin sadece Erzurum’da 50 bin Türk’ü katlettiğini bunun belgelerle kanıtlandığını söyledi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay Milliyet Gazetesi’ndeki söyleşisinde ‘Ermeni soykırımı vardır, Türkler katledilmemiştir.’ ifadelerini kullanmıştı. Berktay şöyle konuşmuştu: “Saygın bir diplomat olan Kamuran Gürün’ün yazdığı yarı resmi nitelikteki ‘Ermeni Dosyası’ kitabında maalesef 1915-16 yıllarında 400-450 bin Ermeni’nin öldüğü söyleniyor… Türkiye’deki resmi çevreler abartının da abartısı olarak Ermenilerin 500 bin Müslüman Türk’ü öldürmüş olduklarını iddia etmeye çalıştılar. Yok böyle bir şey!”

Prof. Dr. Enver Konukçu, Berktay’ın belgelere dayanarak konuşmadığını; söylediklerinin gerçekle hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Berktay’ı, Doğu Anadolu’ya davet eden Konukçu, “Burada köy köy, ilçe ilçe her yerde Ermeni çetelerinin katlettiği insanların gömüldüğü toplu mezarlar var. Gelsin kendi gözleri ile görsün. Belgesiz tarih olmaz. Bir tarihçinin tarihi reddetmesi oldukça üzücü.” diye konuştu. Ko nukçu, Türk Tarih Kurumu’nun Viyana’da Ermeni tarihçilere görüşme talebinde bulunduğunu; fakat Ermenilerin bu görüşmelere katılmadığını da hatırlattı.

Berktay’ın açıklamalarında Ermenilerin çok az sayıda Türk’ü katlettikleri şeklindeki ifadeleri reddeden Yrd. Doç. Dr. Betül Aslan ise Ermenilerin sadece Erzurum’da 50 bin Türk’ü katlettiklerini vurguladı. Aslan, Erzurum’un kurtuluşunun ardından bölgede katledilen Türklerin tespit ve defin çalışmalarını yürüten dönemin Polis Müdür Vekili Kantarcızade Hacı Mustafa’nın hatıratında kent merkezinde 9 bin 562 Türk’ün cesedinin toplanarak defnedildiği bilgisinin bulunduğunu bildirdi. Aslan, “Erzurum şehir merkezinde Ermeniler tarafından katledilen Türklerin sayısının resmi rakamlarda 10 bin civarında, resmi olmayan rakamlarda ise 50 bin civarında.” dedi. Ermenilerin Erzurum’da yaptığı bazı katliamlar şöyle: “Dervişağa Mahallesi’ndeki Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa konaklarında bin 200 kişi yakılarak öldürüldü. Yanıkdere mevkiinde 3 bin kişi, Yeğenağa Mahallesi’ndeki Ahmet Efendi’nin evinde 450 kişi, Kongre Caddesi’ndeki Hacı Ahmet Han’da bin 373 kişi öldürüldü.”

Bu arada Erzurum Müze Müdürlüğü, Ermenilerin hamile kadınların süngülendiği, çocukların kafasına kama sapladığı fotoğraf ve kalıntıları 12 Mart’ta sergileyecek. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Ermenilerin katledildiğine dair herhangi bir kanıtın olmamasına karşın, Türklerin katledildiğini belgeleyen toplu mezar, fotoğraf ve arşivlerin yer aldığını kaydetti.

09.03.2005

Recai Morkoç – Ali Pektaş

Erzurum

Yorumlar kapatıldı.