İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımı tanısak daha iyi olmaz mı

Sefa KAPLAN

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, 1991’de ziyaret ettiği Washington’da Büyükelçi Nüzhet Kandemir’e basının önünde ‘Ermeni soykırımını kabul etsek de bu iş bitse olmaz mı’ diye sorduğu ortaya çıktı. Kandemir, Dışişleri mensuplarını dehşete düşüren bu çıkış üzerine Özal’a, ‘Bu öyle ayaküstü halledilecek bir mesele değil. İyi düşünmek lazım’ dediğini aktardı.

DYP Genel Başkan Yardımcısı, emekli büyükelçi Nüzhet Kandemir, kendisinin Washington Büyükelçisi olduğu sırada, ABD’ye gelen Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Ermeni meselesi konusunda yaptığı çıkışla herkesi şaşırttığını, Dışişleri mensuplarını ise dehşete düşürdüğünü söyledi.

OTELDE SÖYLEDİ

1991 yılında, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Washington’da kaldığı Madison Oteli’nin girişinde kendisine, ‘Şu Ermeni soykırımı meselesi fena halde can sıkmaya başladı. Türkiye olarak bu soykırımı tanısak ve bu iş sona erse daha iyi olmaz mı’ dediğini belirten Nüzhet Kandemir, şöyle devam etti:

DIŞİŞLERİ ŞAŞIRDI

‘Etrafımızda gazeteciler de vardı. Özal’ın bu sözlerini onlar da duydular. Ben hemen, ‘Aman efendim bu öyle ayaküstü halledilecek bir mesele değildir. Çok iyi düşünmek ve dikkatli olmak gerekir’ dedim. Gazeteciler dahil herkes dehşet içerisinde bizi dinliyordu. Özellikle Dışişleri mensupları ne yapacaklarını şaşırmışlardı. Biliyorsunuz, kendisi böyle fikirler ortaya atar ve tartışılmasını isterdi. Bu da onun gibi bir şeydi. Sonra kendisini ikna ettik ve bu fikrinden vazgeçti.’

AMACI TARTIŞTIRMAK

Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen ise Özal’ın konuları enine-boyuna tartıştırmak için böyle öneriler ortaya attığını hatırlatarak, ‘Amacı bu tür netameli konuların da tartışılabileceğini göstermekti. Ama sonra da bunlar sanki onun fikriymiş gibi üzerine kalırdı’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.