İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şimdi de pontuslu balık

İSTANBUL/ANKARA – İçlerinde Kürdistan ve Ermenistan’ı çağrıştıran ifadeler olduğu için, üç hayvan türüne verilen ‘bilimsel’ isimleri değiştiren Çevre ve Orman Bakanlığı, başına iş açtı. Çünkü Anadolu’da bu mantığa göre değiştirilmesi gereken daha pek çok tür ismi var.

GAP İdaresi’nin ‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi Dicle Havzası Endemik Bitki Türleri’ listesindeki ‘paracaryum kurdistanicum’ adlı Diyarbakır’a özgü bir bitki var. Doğabilimci Lev Semenoviç Berg’in 1931’de tescil ettiği Dicle’ye özgü ‘glyptosternum kurdistanicum’ adlı balık da TÜBİTAK dahil birçok bilimsel listede yer alıyor. Adında ‘kurdistanicus, pontus, armenius lazia’ gibi ‘sakıncalı’ sayılabilecek bazı ifadeler türler şöyle:

Balık: Alosa pontica, thorax armeniacus, glypto thorax kurdistanicus. Sürüngen: Lacerta armeniaca, timon princeps kurdistanicus. Memeliler: Crocidura lasia, tristrami intrapontus, galereolus ponticus. Çekirge: Bolivira kurda, poecilimonella armeniaca, gomp hoceros armenicos dimorphus, phytodrymadusa armenica, armenicus drap. Bitki: Aristolochia pontica, myosotis lazia, nonea armeniaca, onosma armenum, onnesma armeniacum, symphytum kurdicum, cirsium karduchorum…

İsim krizi, Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan’ın yazısıyla gündeme geldi. Yazı üzerine harekete geçen Çevre ve Orman Bakanlığı, bilimsel adı ‘Vulpes vulpes kurdistanicum’ olan tilkinin adını ‘vulpes vulpes’, ‘ovis armeniana’ olan anadolu yaban koyununu ‘ovis orien anatolicus’ ve ‘capreolus capreoulus armenius’ olan karaca türünü ‘capreolus capreolus capreolus’ olarak değiştirdi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, icraata tepkili. İsim değişikliği için BM kararı, bilimsel gerekçe ve uzun çalışma gerektiğini hatırlatan Ayanoğlu, “Bakanlık yazışmalarında bunları kullansa da uluslararası arenada eski isimler geçerli” dedi. Aynı fakülteden Prof. Dr. Uçkun Geray ise “Yeni isimler tutulabilir. Yeni isimler konusunda ısrarlı olmamız gerekiyor” diye konuştu.

(Radikal, anka)

Yorumlar kapatıldı.