İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush’un adını değiştirmek gibi bir şey

Ümit ÇETİN / ANKARA

Bilim adamları, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın üniter yapıyı bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle literatürlerde adı ‘Vulpes vulpes Kurdistanica’ olarak geçen kızıl tilki türünün adını ‘vulpes vulpes’ olarak değiştirdiği açıklamasını ‘komik’ buldu.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Yiğit, ‘Vulpes vulpes Kurdistanica’ adının 1905 yılında Rus araştırmacı Satunin tarafından verildiğini belirterek, Hürriyet’e, ‘Bu isim literatüre böyle girmiştir. Değiştirilmesi mümkün değildir. Bakanlığın yaptığı çok komik birşey’ dedi. Bilimsel bir ismi değiştirmenin ABD Başkanı George Bush’un ismini değiştirmeye kalkmak gibi birşey olduğunu vurgulayan Yiğit, verilen ismin bilimsel dergilerde yayınlanarak, literatüre girdiğini söyledi.

DEĞİŞTİRDİMLE OLMAZ

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy da, tilkiye verilen adın siyasi kaynaklı ve iyi niyetle verilmemiş bir isim olabileceğini belirterek, ‘Ancak ismin değiştirilmesi ‘değiştirdim’ diyerek mümkün değildir. Bu bilimsel bir çalışma gerektirir. Aksi takdirde kimse isme el uzatamaz’ dedi. ‘Avcının Temel Eğitim Kitabı’nda Kızıl tilkinin alt türleri arasında ‘Vulpes vulpes Kurdistanica’ ismini kullanan Kamil Üçbaş da kitabını ABD ve Alman literatürlerine dayandırarak yazdığını belirterek, bakanlığın ismi değiştiremeyeceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.