İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım olmadı

Tuncay YILDIRIM

CDU Milletvekili Willi Zylajew, Türklerin Ermenilere soykırım uygulamadığını söyledi. Alman vekil, ‘Ancak Ermenilerin öldürüldüğü de bir gerçek’ dedi.

ALMANYA’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan ve Federal Meclis’e bir de Ermeni soykırım tasarısı sunan Hıristiyan Demokrat Parti Lideri Angela Merkel’e, kendi partilisinden aykırı ses geldi. Alman CDU Milletvekili Willi Zylajew, Köln Türk Kültür Ocağı’nda düzenlenen toplantıda Türklerin Ermenilere karşı sistemli bir soykırım uygulamadığını, ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yaşamlarını yitiren Ermenilerin de görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

KARIŞTIRMAYIN

‘Uyum’ konulu toplantıda Türklerle bir araya gelen CDU’lu vekil, partisinin aksine Türkiye’nin AB üyeliğini tam desteklediğini vurguladı. Almanya’da Yahudilere uygulanan soykırım ile Türkiye’de Ermenilerle ilgili yaşanan gelişmelerin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyleyen CDU Milletvekili Willi Zylajew, şöyle konuştu:

GİZLEMEK OLMAZ

‘Biz, Yahudileri katlettiğimizi kabul ediyoruz. Türkler de çok sayıda Ermeni’nin göç sırasında öldürüldüğünü kabul etmek zorundalar.

Almanya Yahudilere soykırım uyguladı. Ancak Türkiye’de sistemli bir soykırımdan söz edilemez. Ama Ermenilerin öldürülmediğini söylemek mümkün değil. Türkiye’de bunların konuşulması gerekmektedir.’

MÜFREDATTA

Öte yandan Almanya’nın Brandenburg Eyaleti’ndeki okullarda sözde Ermeni soykırımının müfredata girmesi kesinleşti. Eyalet Parlamentosu önceki gün yaptığı oturumunda sözde Ermeni soykırımının tarih ders kitaplarında müfredata girmesi konusunda karar aldı. Kararda, 1915 yılında 1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü ve bunun tarihsel öneminin okullarda anlatılması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar kapatıldı.