İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ile yeni bir kriz kılpayı atlatıldı

Erivan’daki ABD Büyükelçisi John Evans, Ermeni olayları konusunda önce “soykırım” dedi, sonar ABD Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesi üzerine özür açıklaması yayınladı.

ABD ile ilişkilerde, Ermeni meselesine ilişkin önemli bir sıkıntının eşiğinden dönüldü.

Olayin kahramanı, ABD’nin Erivan’daki Büyükelçisi John Evans. Evans, geçen günlerde, ABD’de Ermeni toplumunun temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu toplantılardan birinde, Türkiye’de, geçen yüzyılın başında meydana gelen Ermeni olaylarını “Soykırım” olarak nitelendirdi.

Bu gelişme, Ermeni yayın organlarında yer alınca, soykırım sözüne kızan ABD Dışişleri Bakanlığı duruma hemen müdahale etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesi üzerine Evans sözünden çark etti ve bizzat ABD’nin Erivan Büyükelçiliği’nin internet sayfasında bir özür açıklaması yayınladı.

Büyükelçi Evans, açıklamasında, “soykırım” sözünü kişisel değerlendirmesi olarak dile getirdiğini ve bunun yanlış olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Evans, ABD’nin Ermeni meselesine ilişkin resmi tutumunda hiçbir değişiklik olmadığını vurguladı.

ABD başkanları, her yıl 24 Nisan’da yaptıkları duyurularda, Ermeni olaylarına trajedi, katliam gibi kelimelerle atıfta bulunuyor.

Ancak çok daha ağır anlamı olan Ermeni soykırımı, Washington tarafindan kabul edilmiyor.

Gözlemcilere göre, Evans’ın sözünün bir skandala dönüşmeden hemen ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından geri çektirilmesi, Washington’ın Türkiye ile şu kritik dönemde kesinlikle yeni sıkıntı istemediği anlamına geliyor.

NTV-MSNBC

Yorumlar kapatıldı.