İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni yazar Pamuk´a övgü yağdırdı

Ermeni yazar Nouritza Matossian, İngiltere’de pazar günleri yayınlanan The Observer gazetesinde yer alan makalesinde, ‘Türkiye’de bir milyon Ermeni öldürüldü’ açıklamasıyla tepki çeken yazar Orhan Pamuk’u savundu. Türkiye’nin ‘en iyi’ roman yazarı Pamuk’un ‘Türkiye’nin kanlı geçmişi’ne saldırdığında Ermeniler için bir ‘kahraman’ haline geldiğini öne süren Matossian, ‘Kalem kılıçtan keskin’ Türk deyimini anımsattı.

Nefret sembolü oldu

Pamuk’un açıklaması nedeniyle ‘nefret sembolü’ haline geldiğini yazan Matossian, Türkiye’de basının Pamuk’a saldırdığını, ‘yalancı’ dendiğini, hakkında şuç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Ailesi Kayseri kökenli olan Matossian, Agos gazetesi sahibi Hrant Dink’in Türkiye’de Ermeniler’e hakaret edildiği ve bazı meslekleri yapamadığı savlarına da yer verdi.

Kendisinin kısa bir süre önce İstanbul’da bir konferans verdiğini, ancak konferansa izin alabilmek için ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmaması koşulu arandığını öne süren Matossian, ‘soykırım’ın, ne Türk hükümetlerinin, ne de İngiltere ve ABD tarafından tanındığına dikkat çekti. Matossian, İngiltere’nin tutumunun, Azerbaycan’daki petrol çıkarlarından kaynaklandığını iddia etti. (ANKA)

ALMAN MECLİSİNDE ÇİRKİN ÖNERGE

Almanya’da muhalefetteki Hıristiyan demokratlar, Türkiye’nin 100 yıl önceki Ermeni meselesinde oynadığı rolü gözden geçirmesini isteyen bir parlamento önergesi sundu. Önergede, Alman hükümetine, Türkiye’ye Ermeni halkının geçmişi ve bugünkü durumundaki rolünü gözden geçirmesi için baskı uygulaması çağrısında bulunuluyor. Ankara’dan ise Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirmesi talep ediliyor. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Angela Merkel ve partisi, önergede soykırım kelimesini kasti olarak kullanmadıklarını açıkladı. Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Ali İrtemçelik ise önergenin önyargılar, hatalar, ciddi bilgi eksiklikleri ve tek taraflı beklentilerle dolu olduğunu söyledi.

Yorumlar kapatıldı.