İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van Gölü´nün ömrü 25 yıl

FAHRETTİN GÖK

VAN – Türkiye’nin 3 bin 713 kilometrekarelik alana sahip tuzlu ve sodalı en büyük gölü olan Van Gölü, artık can çekişiyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Deniz, yaptığı araştırmada göldeki kirlilik oranının yüzde 40’lara ulaştığını ve böyle devam etmesi halinde 25 yıl ömrü kaldığını açıkladı.

Kolibasili oranı yüksek

Sağlık açısından 100 mililitrede 700 olması gereken kolibasili oranının göl kıyılarında 2 bin 100’lere ulaştığını belirten Deniz, “Böyle devam ederse Van Gölü en fazla 25 yıl sonra ölecek. 25 yıl sonra kirlilikten ve kokudan gölün kenarına bile yanaşılmayacak” dedi.

Belediye özel ekip kurdu

Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, gölde kirliliğin önlenmesi için 20 kişilik özel bir ekip kurdu. Son dokuz ayda gölden 3 bin ton çöp çıkaran ekip, Kirman ve Akköprü derelerinin taşıdığı 7 bin ton çöpü de toplayarak göle karışmasını önledi. Gölün daha önce kanalizasyondan kirlendiğini belirten Yenigün, bunu çözdükten sonra şimdi de katı atıklar nedeniyle kirliliğin sürdüğünü kaydetti.

Yıllık maliyet 1 trilyon

30 yıldır kirlenen gölün kirlilikten kurtarılması için seferber olduklarını dile getiren başkan Yenigün, şunları söyledi: “Van Gölü’nün kirlenmesinin en büyük nedeni katı atıklar. Vatandaşlar kül, hayvan dışkısı, pet şişe ve aklınıza ne gelirse bu derelere atıyor. Dereler de bunu göle taşıyor.

Gölde temizlik çalışmalarını yürütmek için sadece belediyemizin yıllık 1 trilyona ihtiyacı var. Amacımız gölün tekrar o eski görünümüne kavuşmasını sağlamak. Halkın gönül rahatlığıyla yaz ayında bu göle girebilmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız.”

Yorumlar kapatıldı.