İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DOLARIN DEĞER KAYBINDAN ÖTÜRÜ KİLİ GÖLÜ REHABİLİTASYON PROGRAMINA ARA VERİLDİ

Geçen yıl sonunda, Masrik nehir yatağının Gili’den Sevan’a yönlendirilmesi sonucu kuruyan Gili Gölü’nün ve kuruma sonucu oluşan ekolojik dengenin rehabilitasyonu için BM Gelişim Programı, Çevre Koruma Bakanlığı, Keğarkunik Eyalet valiliği ve Norakert sakinleri arasında 4 taraflı bir anlaşma yapılmıştı.

Ramsar Küçük proje finansmanı programı çerçevesinde “Hazer” STÖ ve Çevre Koruma Bakanlığı Gili Gölü eski alanında 586 hektar alanda bu projeyi gerçekleştireceklerdi. Su kuşları ve flora açısından eşsiz doğa alanlardan biri olan Gili Gölü’nün kuruması sonrasında çevreden yaklaşık100 su kuşu türü kaybolmuştu.

Proje için geçen yıl sonunda yaklaşık 1 milyon dolar tahsis edilmiş ancak yıl sonunda doların ani değer kaybı, yapılacak çalışmalara ara verilmesinme sebep oldu. Gölün rehabilitasyonu için çevre köylerde yaşayanlar da projeya olumlu yaklaşmaları için ikna edilirken, Biyokaynaklar İdaresi Ajansi Sorumlusu Karen Cendereciyan projenin devam edeceğini ancak masraf kalemlerinin gözden geçirileceğini ifade etti.

Projenin gerçekleştirilmesi sonrası 3-4 yılda ekosistemin tekrar eski halini alacağı ve su kuşlarının geri döneceği öngörülmekte.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.