İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara, sınırdaki Ermeni santralını AB’ye şikâyet etti

Ermenistan-Türkiye sınırının 16 kilometre ilerisinde bulunan Medzamor Nükleer Santralı’nın Türkiye için giderek daha tehlikeli olmaya başladığı belirtildi.

Gelişmeleri yakından takip eden Ankara, sınırda her an Çernobil benzeri bir facia yaşanmasından endişe ediyor. Konu, Avrupa Birliği’ne de taşındı.

Dünyanın en tehlikeli 5 nükleer santralından biri olarak gösterilen Medzamor’daki “Armenia-1” ve “Armenia-2” ünitelerinde sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Bu gelişmeler üzerine Ankara, konuyu Avrupa Birliği ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na taşıdı. Avrupa Birliği de bu gelişme üzerine Ermenistan’a daha önce olduğu gibi bir kez daha “kapatın” çağrısında bulundu. Ermenistan ise toplam enerji ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan santralı kapatmaya yanaşmadı. Erivan, santralı 2016’ya kadar çalıştıracağını Brüksel’e iletti. Sorunun çözülmemesi üzerine, konu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na taşındı. Medzamor Nükleer Santralı aynı zamanda Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunuyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, konuyu bu yönüyle inceleme kararı aldı. Ermenistan’ın Spitak bölgesinde 1988 yılında yaşanan deprem sonrasında “potansiyel tehlike” olarak görülen nükleer santralın faaliyetleri durdurulmuştu. Ancak Ermenistan, santralı Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından enerji krizini gerekçe göstererek 1995 yılında yeniden faaliyete geçirmişti. Ermenistan, geçen sene de Medzamor’u, elektrik nakil hattında yaşanan yüksek voltaj sorunu nedeniyle 4 ay süreyle kapatmıştı.

26.02.2005

Süleyman Kurt

Ankara

Yorumlar kapatıldı.