İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`NATO DAĞLIK KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜMLENME SÜRECİNE KATILMIYOR´

Robert Simons Kosova ve Irak’taki Ermeni Barış Gücü hizmetlerini oldukça yüksek değerlendirmekte

Güney Kafkasya ve Merkezi Asya (GKMA) NATO Genel Sekreteri özel temsilcisi dün Erivan’da, Ermenistan’ın Kollektif Güvenlik Sistemine üye olması ve Ermeni-Rus yakın ilişkilerinin, NATO ve Ermenistan arasındaki ilişkileri herhangi bir şekilde etkilemediğini söyledi.

Robert Simson “Rusyayla iyi ilişkileri olduğunu, fakat NATO’nun ülkelerle ilişkilerini rekabet esasına veya onların şu veya bu kuruluşa üyeliklerini dikkate alarak inşa etmediğini” de basın toplantısında açıkladı.

GKMA NATO Genel Sekreteri özel temsilciliği, NATO Temmuz-2004 Istanbul zirvesinde alınan bir kararla oluşturulmuş, kararda, NATO’nun GKMA bölgesine özel dikkat göstereceği vurgulanmıştı.

Dün Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan’la buluşmasında yukarrdaki görüşlerini ifade eden Simson’ a cevaben Serj Sarkisyan “Zannediyorum, eğer Rusya-ABD, Rusya-NATO, Rusya-AB ilişkilerinin çok yüksek düzeyde olmasından bizim ülkemiz sadece kazanır” dedi.

Son yıllarda NATO’yla ilişkilerini derinleştirmekte olan Ermenistan, 2004 yılında İttifakın 47 etkinlik ve 4 tatbikatına katılırken, 2005 yılında 50 etkinlik ve 8 tatbikatına katılmayı planlamakta.

Geçen yıl Kasım ayında Ermenistan’ı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri “Mediamax”a yaptığı açıklamada “Ermenistan’ın Rusya’yla iyi ilişkileri korumakla beraber, İttifakın aktif bir partnörü olunabileceğini de kanıtladığını” ifade etmiş ve “Ermenistan’ın Rusya’yla iyi ilişkilere sahip olmasının NATO’yla ilişkilerinin gelişimini engelememesi gerektiğini” söylemişti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın ve Propaganda Bl.’nden yapılan açıklamaya göre; S. Sarkisyan Simons’la buluşmasında “NATO’yla ilişkileri oldukça önemsediklerini ve NATO’nun Ermenistan güvenliğinin unsurlarından biri olduğunu” da söylediği kaydedilmekte.

Dünkü basın toplantısında Simons, NATO’nun Dağlık Karabağ sorunu çözümlenmesi sürecine katılmadıklarını ve sorun alanlara barış gücü askerilerinin yerleştirilmesi meselesinin işlenmediğini de açıklarken, NATO’nun Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki mizakereleri dikkatle takip etmekle yetindiklerini söyledi. Simons AGİK Minsk Grubunun, Karabağ Sorununu çözebilecek en uygun format olduğunu da sözlerinde ifade etti.

Kosova ve Irak’taki Ermeni Barış gücü askerlerinin çalışmalarını oldukça yüksek değerlendiren Simons, bunun Uluslaararası güvenliğin temini işinde Ermenistan’ın dürüst dileklerinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Ermenistan’ın NATO’yla “Bireysel Partnörlük” Programını onaylama arzusuna ilişkin olarak, NATO’nun bu belgelerin ön hazırlıklarının yapılması için her tür desteği vemeye hazır olduğunu ancak Program’ın içerik ve imzalanmasına ilişkin zamanı Ermeni tarafının belirlediğini vurguladı. Ermenistan Savunma Bakan Yard. Tuğgeneral Artur Ağabekyan bir süre önce yaptığı açıklamda Program’ın 2005’te hazır olacağını söylemişti.

Güney Kafkasya ülkelerinin NATO’ya üyeliklerine ilişkin soruya Simons “İttifakın kapılarının herkese açık olduğunu, fakat bugün NATO üyeliği için en olası adayların Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya olduğu” şeklinde yanıtladı.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.