İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni iddialarına kaynak: Osmanlı arşivleri

Osmanlı arşivleri, kapılarını sonuna kadar açtı, tarihçileri bekliyor

22 Şubat, 2005 20:30:00 (TSİ)

Ercüment Alhan / CNN TÜRK

Ermeni soykırım iddiaları, Türkiye’yi dış politikada zaman zaman zor duruma düşürüyor. Sorunun çözümü son olarak tarihçilerin tarafsız gözüne bırakıldı.

Ermenilerin soykırıma uğradığı tartışmaları, tarihçilere bırakılmıştı. Araştırmacıların ilk adresi Osmanlı arşivleri, kapılarını sonuna kadar açtı, tarihçileri bekliyor.

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Profesör Yusuf Sarınay, arşivlerin kapalı tutulduğu iddialarına karşılık, “bu işin içinde diaspora Ermenilerinin suni tarih yaratma çabası var” diyor.

Arşivlerin özellikle yabancı araştırmacılara kapalı tutulduğu iddialarına yanıtı devlet arşivleri genel müdürü verdi.

Prof. Yusuf Sarınay, “AB mevzuatına uygun değişikliği yaptık ve artık yerli yabancı dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun milliyeti önemli değildir, müracaat eden her araştırmacıya başvurduğu gün izin verilmekte, hangi belgeyi istiyorsa verilmektedir” dedi.

300 yabancı araştırmacı ziyaret etti

İstanbul Sultanahmet semtinde bulunan Osmanlı arşivlerini, 2004 yılında 300’e yakın yabancı araştırmacı ziyaret etti. Soykırım iddiaları üzerine Ermenistan’dan sadece bir araştırmacı gelmiş. Soykırım iddialarını araştıranlar daha çok Ermeni asıllı olup farklı ülkelerden gelen araştırmacılardan oluşuyor.

Genel Müdür Sarınay’a göre, iddiaları ortaya atanlar da Ermenistan’dan gelenler değil, Diaspora Ermenileri. Yani Ermenistan dışında yerleşik olarak yaşayan Ermeniler. Osmanlı arşivlerine 75 değişik ülkeden araştırmacı geliyor.

ABD Kaliforniya Üniversitesi’nden Darren Stefanos, “buraya sadece 5-10 defa gelmeme rağmen pek çok belgeye ulaşabildim. Belgelere ulaşmak kolay olduğu için burada çalışmak benim için mutluluk verici” diyor.

Genel Müdür Sarınay, Ermeniler hakkında araştırma yapan batılıların sayısının düşük kaldığını da belirtti. Soykırım iddiaları ile suni tarih yaratıldığını söyledi. Osmanlı arşivlerinin araştırmacılara kapalı olduğu iddialarınınsa propagandadan ibaret olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.