İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`AB´yle en zorlu tartışmalar din alanında olacak´

AA – ANTALYA – Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, AB müktesebatıyla Türkiye’nin dini ve kültürel birikimleri arasındaki uyuşmazlığın ‘doğal’ olduğunu belirterek, “AB sürecinde en zorlu tartışmalar, din ve kültür alanında yapılacaktır” dedi.

Bardakoğlu, Akdeniz Bölgesi Din Görevlileri Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı için geldiği Antalya’da dün bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin, nüfus cüzdanlarından din ibaresinin çıkarılmasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını öneren Avrupa Komisyonu raporunu anımsatması üzerine Bardakoğlu, şunları söyledi:

‘Uyuşmazlık olabilir’

“AB müktesebatıyla bizim dini ve kültürel birikimlerimiz uyuşmayabilir. Ancak taraflar konuşarak, kendini anlatarak ve anlayarak bu sorun çözülebilir. Birçok alanda farklı değerler ve kültürler olabilir. Bu doğaldır. AB sürecinde en zorlu tartışmalar, din ve kültür alanında yapılacaktır. Afaki, farklı tartışmalar da olabilir. Diyanet İşleri’ne bir görev düşüyorsa, görüşmelere katılmamız gerekiyorsa, katılırız.”

Avrupa’da yaklaşık dört milyon Türkün yaşadığını belirten Bardakoğlu, entegrasyon konusunda ise “Yaşadığı yerin koşullarına uymak, aynı haklardan faydalanmak, aynı şeyleri yaşamak anlamında bir entegrasyona ‘Evet’ deriz. Ancak amaç, asimilasyon ya da başka katılımlarsa farklı düşünürüz” diye konuştu.

‘Misyonerlik yasakla çözülmez’

Bardakoğlu, Türkiye’deki misyonerlik faaliyetleriyle ilgili olarak da şunları kaydetti: “Bu konuyu yasaklayarak çözemeyiz. Özgürlüklerin bu kadar arttığı dünyada bununla mücadelenin yolu, kendi inancımızı, kendi dinimizi, insanımıza daha iyi anlatmaktır. Misyonerlikle mücadeleyi halkımızı aydınlatarak yapabiliriz. Misyonerler İncil dağıtıyor. Buna karşılık Kuran-ı Kerim dağıtarak da mücadele edemeyiz.”

Yorumlar kapatıldı.