İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürkçüoğlu Orhan Pamuk´a sert çıktı

Erzurum – Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Türk Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Yazar Orhan Pamuk’un, İsviçre’de yayınlanan bir gazeteye yaptığı açıklamaya tepki gösteredi.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Pamuk’un, “Türkler’in 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürdüğü” şeklindeki beyanının tamamen asılsız olduğunu savundu.

Yazar Orhan Pamuk’un, yaptığı açıklamalarla Türkleri, Ermenileri ve Kürtleri birbirine düşürerek siyonist bir mantıkla hareket etmeye çalıştığını öne süren Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Pamuk’un açıklamasının tam aksine, 1. Dünya Savaşı’nda, Ermeniler’in, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 519 bin Türk’ü katlettiklerini, bunun belgelerle de ispatlandığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İtilaf Devletleri, 16 Mart 1920 tarihinde Son Osmanlı Mebusan Meclisi’ni basarak 118 mebus ve devlet adamını Malta’ya sürgün etti. Osmanlı arşivi, İngiliz ve Fransız bilim adamlarının eline geçti. Osmanlı Devleti’ni soykırımla suçlamak istediler. İngilizler, araştırmalarını ABD Senatosu’nda genişlettiler. Sonuçta, Senato 3 Temmuz 1921 tarihinde, (Maalesef, 33 bin belge arasında soykırımı doğrulayacak hiçbir belge yoktur. Mevcutlar ise Ermeniler tarafından ifade edilen fakat ikinci elden hiçbir hukuki değeri olmayan belgelerdir) şeklindeki raporunu yayınladı.”

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Taşnak ve Hınçak çetelerinin katlettiği 519 bin Türk’e ait 185 toplu mezar ve binlerce belgenin bulunduğunu, bu konudaki arşivlerin yerli ve yabancı bilim adamlarının bilgisine ve istifadesine açık olduğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.