İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZERBAYCANLILAR BUDAPEŞTE’DE PROPAGANDA SAVAŞINA BAŞLADI

Budapeşte’te hunharca katledilen Kurken Markaryan’ın avukatı Nazeli Vartanyan ve Ermenistan Savunma Bakanlığı temsilcisi Hayk Demoyan dün Ulsal Radyo Basın Salonunda davanın gidişatına ilişkin açıklamalarda bulundular.

8 Şubattaki celsenin, Azerbaycan’dan davet edilen tanık Azeri subay ve diğer Ermeni subay Hayk Mukuçyanla aynı odada bulunan Litvanyalı subayın mahkemeye gelmemeleri sonrasında Azeri tarafının talebi üzerine 10 Mayıs’a ertelendiğini söyledi.

Azeri subayın mahkemeye gelmemesi, subayın başından aldığı yaranın Türkiye’de tedavi edilmesi Azerbaycan savunma bakanlığınca gerekçe olarak gösterilirken, Litvan’yalı subayın katılmaması ise davetiyenin Macarca olması sebebiyle Litvanya’dan geri yollanmış, davetiyenin Litvanya diline tercümesi ise 5 ayı gerektirmekte, dolayısıyla Litvanya’lı subay 27 Eylül’de Mahkemede tannıklık aypacak.

Mahkemede Rusça bildiği halde bilmediğini ifade eden R. Safarov, Türkçe tercüman istemiş, daha sonra ise Türçe tercümanın çevirisini anlamadığını ifade etmiş. Ancak daha sonra Türkçe tercüman da karar kılmış Safarov.

Mahkeme adli psikiyatr ve psikoloğun 4 günlük muayeneleri sonrasında Safarov’un ruhen ve fiziken sağlıklı olduğunu gösterir raporu da değerlendirmiş hatta burada Safarov’un 100 sene de geçse Ermeni öldüreceğine dair ifadeleri yer almakta. Safarov’un bu “askeri” tavrı Azeri tarafının Safarov’un suçsuz olduğuna dair çabalarını boşa çıkarmış hatta 1 saatliğine tanınmış bir avukat kiralanmış ve bu avukatın da Azerbaycan’dan psikiyatr getirtilmesine ilişkin talebi anında mahkeme tarafından reddedilmiş.

Ceza yasasının 166 maddesi ikinci kısmı olan 10-15 yıldan mübbete kadar ceza istemiyle yargılanmakta olan R. Safarov’u, Azeri tarafı ruhen hasta olduğu iddiasıyla 166 mad./1. kısmı olan 5-15 yıl hapis cezasıyla yargılanmasına dönüştürmeye çalışmakta.

Azeri tarafı Budapeşte’de Azerbaycanlılar olmamasına rağmen Ağustos 2004 itibarıyla bir elçilik açmış ve salt siyasi konuları içeren propaganda materyalleriyle mahkemeyi etki anltında bırakma yönünde propaganda savaşına başlamış bulunmakta.

R. Poğosyan

Yorumlar kapatıldı.