İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız Bakan `Ermeni soykırımı´ uzlaşması istedi

Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Claudie Haignere, “Ermeni Soykırımı” konusunda uzlaşma istedi. AB’nin bir uzlaşma projesi olduğunu, zor tarih konularında uzlaşma sağlandığını belirten Haignere, “Hafızanın tazelenmesi kaçınılmaz bir süreçtir çünkü Avrupa böyle bir anlayış üstünde kuruldu. Herkes tarihinde bir takım hatalar yaptı” dedi.

Uzay çalışmaları ve astronot kimliğiyle tanınan Claudie Haignere, CNNTürk’teki Manşet programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlarken, uzay deneyimlerini uzun uzun anlattı.

Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerinin başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Haignere, Türkiye’nin insan hakları gibi konularda daha çok yol kat etmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’ye bir gün “hayır” denilmesinden korkmadığını, hedefin belirlendiğini ifade eden Haignere, Türkiye’nin AB sürecinin “Zor ve uzun” bir süreç olacağını da vurguladı. Haignere, Türkiye ile bir “oyun oynanmadığı”nı belirtirken de “Bence hiç bir zaman bir oyun söz konusu olmadı” ifadesini kullandı.

“ERMENİ SOYKIRIMI”

Claudie Haignere, “Ermeni Soykırımı” konusundaki soruları yanıtlarken, AB’nin bir uzlaşma projesi olduğunu, zor tarih konularında uzlaşma sağlandığını belirterek Fransa ve Almanya’yı örnek verdi. Haignere, “Hafızanın tazelenmesi kaçınılmaz bir süreçtir çünkü Avrupa böyle bir anlayış üstünde kuruldu. Herkes tarihinde bir takım hatalar yaptı” dedi.

“TÜRKİYE KENDİ KARARINI VERECEK”

Ulaşma gereğini vurgulayan Fransız Bakan, buna karşın, “Ermeni Soykırımı” konusuyla ilgili olarak neler yapılacağına ise Türkiye’nin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Haignere, 2001 yılında Fransız yasalarında “Ermeni Soykırımı”nın tanındığını belirterek “Şimdi ne ben, ne de Fransız hükümeti Türkiye’yi belli bir yolu kat edeceğini söyleme hakkına sahibiz, ne de nasıl bir yol kat etmesi gerektiğini söylemek durumundayız” diye konuştu. Buna karşın Haignere, Türkiye’nin Fransız Ermeni topluğuyla daha fazla temas içinde olabileceğini de söyledi.

Haignere şöyle devam etti:

“Önümüzde bir zaman var. Hafızaların tazelenmesi biraz zaman alıyor. Biliyorsunuz Fransız-Alman uzlaşması, 50 yılda gerçekleşti, çok zaman aldı. Geçmişte yaşanan bir takım korkunç olaylarla yüzleşilmesi vakit aldı. Bu yolda ilerlemek gerekiyor. Önümüzde zaman var. Ama herhangi bir ritmi empoze etmek söz konusu değil, ama üye ülkelerin AB’ye katılımı sadece bu uzlaşma süreci çerçevesinde gerçekleşebilir, ama tarihe bakabilmek için önümüzde vakit var.”

(ANKA)

Yorumlar kapatıldı.